Експерти розповіли, чим для України може обернутися підтримка Баку у конфлікті з Вірменією

Вони вважають, що визнати таку позицію України обдуманою і збалансованою важко
Експерти розповіли, чим для України може обернутися підтримка Баку у конфлікті з Вірменією
Азербайджан Фото: Уніан
11 Жовтня 2020, 07:34
читать на русском

У конфлікті в Нагірному Карабасі Україна у своїй послідовній політиці підтримала територіальну цілісність Азербайджану. З чим пов’язане таке рішення, чи означає воно готовність військової допомоги Баку та які наслідки це матиме для Києва,  - про це йдеться у матеріалі Парламент.UA "Хто кому друг, або чим Україні обернеться рішення підтримати Баку".

Тож чим для України обернеться підтримка Баку?

Експерти вважають, що визнати таку позицію України обдуманою і збалансованою важко. США, країни Євросоюзу, навіть Росія не стали відкрито ні на чию сторону, на відміну від Києва.

Читайте також

За словами наукового співробітника Інституту історії України НАН України Андрія Мартинова, така позиція як у решти країн завжди "залишає більше простору для дипломатичного маневру".

Водночас експерт Денис Москалик переконаний, що заява української влади мало змінить чинну ситуацію, адже Азербайджан так і залишиться дружньою країною та стратегічним партнером України, а Вірменія — союзником Росії та продовжить підтримувати її політику. Тобто, збережеться статус-кво (ситуація, яка була до війни) у відносинах з обома країнами.

Наразі важко передбачити, чим закінчиться вірмено-азербайджанський конфлікт, адже вирішальним чинником може стати втручання Росії, яка поки що обмежується продажами Вірменії зброї в кредит і водночас прагне уникнути подальших ускладнень стосунків як з Азербайджаном, так і з Туреччиною, зазначив він.

Читайте також

"Наразі роль "миротворця", арбітра і медіатора є для Москви найбільш вигідною, тому безпосереднє військове втручання видається мало ймовірним (попри наявність російської воєнної бази на території Вірменії в Гюрзі).

Такий прогноз підтверджує і фактична відмова, отримана Вірменією у відповідь на прохання про допомогу Організації Договору про колективну безпеку — військового альянсу, створеного свого часу Росією на пострадянському просторі на противагу НАТО, — зазначила експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Беліцер.

1