У НБУ прогнозують підвищення облікової ставки до 7%

Більшість представників банку вважає підвищення облікової ставки неминучим
У НБУ прогнозують підвищення облікової  ставки до 7%
Будівля Національного банку України (НБУ) Фото: УНІАН
1 Лютого 2021, 17:11
читать на русском

У Національному банку України вважають, що у 2021 році відбудеться неминуче підвищення облікової ставки до 6,5-7%.

Про це йшлося під час засідання комітету з монетарної політики (КМП) щодо рівня облікової ставки, передає пресслужба НБУ.

Двоє представників комітету наголосили, що вибір між збереженням та підвищенням облікової ставки є дуже непростим. Водночас інші члени вважають, що підвищення облікової ставки буде сприяти послабленню фундаментального інфляційного тиску. Але, як зазначалося, це підвищення має покращити інфляційні очікування. Своєю чергою, це допоможе сповільнити інфляцію та повернути її до цільового діапазону 5% +/-1 в.п. на початку 2022 року.

Під час обговорення прогнозів думки представників комітету розділились, але більшість вважає підвищення облікової ставки неминучим. Так, вісім із десяти членів підтримують збереження облікової ставки на рівні 6%, але ризики для інфляційного процесу оцінюють по-різному.

Читайте також

Натомість декілька членів КМП вважають, що підвищення облікової ставки не знадобиться з огляду на тимчасовий характер проінфляційних чинників та ймовірні компенсатори, зокрема приплив іноземного капіталу. На думку одного з них, останній чинник буде достатньо потужним і навіть дозволить НБУ дещо знизити облікову ставку до нового рекордного рівня.

Нагадаємо, за прогнозами Національного банку України (НБУ), зростання споживчих цін до кінця 2021 року складе 7%. У жовтні минулого року НБУ прогнозував інфляцію на рівні 6,5%.

1