У нічному небі суттєво зменшилася кількість видимих зірок - вчені

Виною всьому стало штучне освітлення
У нічному небі суттєво зменшилася кількість видимих зірок - вчені
Зоряне небо
21 Січня 2023, 20:43
читать на русском

Число зірок, які люди можуть побачити неозброєним оком на нічному небі, різко скоротилося протягом останніх десяти років. І причина цього криється у штучному освітленні, яскравість якого зростає з 2011 року.

Про це повідомляє ВВС.

Група астрономів-аматорів та цивільних вчених упродовж 12 років проводила дослідження, в рамках якого підраховувала зірки, доступні спостерігачеві. Крім того, про зміну видимості зірок повідомляли також люди, які надсилали дані до проєкту Globe at Night. І ця зміна була еквівалентною майже 10% щорічному збільшенню яскравості неба.

За словами вчених, це означає, що дитина, яка народилася в регіоні, де видно 250 зірок, через 18 років зможе побачити лише 100.

"Дивлячись на зображення та відео Землі, зроблені Міжнародною космічною станцією в нічний час, люди, як правило, вражаються "красою" міських вогнів, наче вони є вогнями на ялинці. Вони не розуміють, що це образи забруднення. Це однаково, що милуватися красою райдужних кольорів, які виробляє бензин у воді, і не усвідомлювати, що це хімічне забруднення", - заявили дослідники світлового забруднення Фабіо Фальчі та Сальвадор Бара в експертному коментарі.

Крістофер Кіба з Німецького дослідницького центру наук про Землю у Потсдамі заявив, що сподівався побачити деякі ознаки зменшення світлового забруднення останнім часом. Міста та селища, особливо в розвинених країнах, змінюють старі вуличні ліхтарі сучасними світлодіодними, які більш ефективно розподіляють світло, спрямовуючи його вниз.

"Ми сподівалися, що якщо світло буде краще спрямоване, ситуація покращиться. Але є багато типів освітлення — вуличні ліхтарі, декоративні, рекламні. Таким чином, усі ці речі у поєднанні — і, можливо, більша кількість загального освітлення — погіршують яскравість неба", — сказав він.

Європейське космічне агентство у 2022 році провело дослідження, в якому з'ясувало, що відносно низька вартість LED-ламп призводить до їх інтенсивнішого використання, назвавши це «парадоксом освітлення».

"В той час як революція світлодіодного освітлення обіцяла знизити споживання енергії та покращити здатність людини бачити в нічний час, загальне [світлове забруднення] збільшилося. Парадоксально, але що дешевше і краще освітлення, то вища залежність суспільства від світла", - заявили в агентстві.

Нагадаємо,  3 січня 2023 року, в Сполучених Штатах Америки запустили на орбіту Землі український наносупутник PolyITAN-HP-30. Його створили фахівці КПІ ім. Ігоря Сікорського до 30-річчя Незалежності України.

Читайте також

1