У Німеччині заочно судитимуть "криптокоролеву", яка викрала 13 мільярдів доларів

Жінку, яка здійснила масштабну крадіжку, досі не знайшли
У Німеччині заочно судитимуть "криптокоролеву", яка викрала 13 мільярдів доларів
Арешт Фото: Mehmet Akif з Pexels
19 Вересня 2021, 17:18
читать на русском

У Німеччині суд приступає до розгляду справи "криптокоролеви" - уродженки Болгарії з німецьким паспортом Ружі Ігнатової - яка підозрюється у викраденні 13 мільярдів доларів.

Жінка, яка називала себе криптокоролевою, продавала мільйонам вкладників своєї фінансової піраміди криптовалюту Onecoin, яку сама і вигадала.

Ружа Ігнатова Фото: Novini365.com у Твіттері

The Sun пише, що ця справа про великомасштабне шахрайство з криптовалютою стала першою у Німеччині та у світі, яка дійшла до суду.

Сама Ружа Ігнатова зникла після викриття обману вкладниками. Однак перед судом предстануть троє її спільників, які займалися переведенням грошей.

Видання нагадує, що уродженка Болгарії з німецьким паспортом Ружа Ігнатова переїхала до Німеччини з батьками, будучи ще дитиною. Тут вона закінчила школу, потім навчалася в Оксфорді, а після - захистила докторську в одному з німецьких університетів.

Пізніше вона влаштувалася у всесвітньо відому консалтингову компанію McKinsey, а незабаром потрапила в поле зору правоохоронців, провернув нелегальну операцію з продажу сталеливарного заводу, в результаті якої покупцеві дісталося пограбоване виробництво. У 2016 році за шахрайство вона отримала 14 місяців умовного арешту. Однак тоді у поле зору правоохоронців не потрапила створена Ігнатовою фінансова піраміда, яка існувала два роки поспіль.

Згодом правоохоронці з'ясували, що у 2014 році жінка заявила про створення криптовалюти Onecoin і запевняла, що вона стане альтернативою біткоїну. Ігнатова стверджувала, що її крипта забезпечена золотим запасом, а він начебто своєю чергою надійно захищений та захований.

Після того, як клієнти почали вкладати свої гроші у нову криптовалюту (за різними оцінками, сума вкладень становила близько 5 мільярдів євро), стало відомо, що Onecoin взагалі не існує. А як тільки інвестори закликали повернути їм заощадження, Ігнатова зникла і досі переховується. Бізнес продовжив брат Ігнатової Костянтин, але і його згодом затримали у США. Чоловік пішов на угоду зі слідством і видав правоохоронцям інформацію про зниклу Ігнатову.

Костянтин Ігнатов розповів, що Ружа втекла за кордон, змінила ім'я та зовнішність. Однак ця інформація не допомогла затримати аферистку і з 2017 року вона досі перебуває на волі у статусі підозрюваної.

Суд в Німеччині почав розглядати справу "криптокоролеви" і спочатку взявся за юриста Ігнатової, який брав участь у підписанні фіктивних документів, та подружжя з містечка Гревен, через яких вона отримала за свою вигадану криптовалюту близько 320 мільйонів євро.

Нагадаємо, у липні в Бразилії затримали Клаудіо Олівейру, який називав себе "королем криптовалюти" - його звинуватили у незаконному привласненні приблизно 300 млн доларів, які належать інвесторам. Рахунки Олівейри та його помічників заблокували.

Читайте також

1