У Норвегії археологи по стежці знайшли серед льоду поселення вікінгів

Ключовий прорив зробив археолог-любитель
У Норвегії археологи по стежці знайшли серед льоду поселення вікінгів
Археологи у Норвегії (фото: Secrets of the Ice.)
12 Червня 2021, 08:33
читать на русском

У Норвегії археологи знайшли поселення епохи вікінгів. Його помітили на віддаленому гірському перевалі Лендбрен.

Про це повідомляє сайт Secrets of the Ice.

Команда археологів в рамках проєкту "Секрети льоду" досліджує кілька пам'яток, які під загрозою зникнення через танення льодовиків Норвегії. Так, ще торік уздовж стежки серед льоду вони виявили останки саней, тварин, одягу і навіть предметів домашнього ужитку. Після того вони почали досліджувати, куди ж їх приведе ця стежка.

Щоб отримати відповідь, ми зрозуміли, що повинні йти стопами вікінгів - йти стежкою Лендбрена і подивитися, куди вона нас приведе. Так ми і зробили, і стежка привела нас до неймовірного відкриття - загубленого поселення вікінгів!, - розповів один із команди археологів Ларс Піле.

Місцевий археолог-любитель Рейдар Марштайн зробив ключовий прорив у пошуках - обстежуючи густі кущі ялівцю над літніми фермами, він виявив залишки будівель. Потім група розчистила густі кущі ялівцю, щоб краще зрозуміти розташування кількох будівель.

Всередині деяких будівель археологи провели невеликі пробні розкопки. Робота підтвердила, що це стіни з колишніх будинків. Команда також знайшла останки піднятих кам'яних платформ уздовж бічних стін.

Археологи у Норвегії

Археологи у Норвегії (фото: Secrets of the Ice.)

Археологи у Норвегії

Археологи у Норвегії (фото: Secrets of the Ice.)

Знайдені будівлі датуються періодом між 750 і 1150 роками, тобто охоплюють епоху вікінгів. Археологи припускають, що ці споруди були нічліжкою мандрівникам або навіть постійним фермерським поселенням. Крім того, у довколишніх горах полювали на оленів, тому, можливо, споруди могли використовувати як мисливську станцію.

За словами археологів, вони чекають, що це ще не всі відкриття на цій місцевості.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що археологи в Туреччині знайшли залишки арени римської епохи, де могло розміщуватися до 20 тисяч глядачів, які спостерігали за гладіаторськими боями та боями диких тварин.

Читайте також

1