У НСЗУ розповіли, чи можуть алергіки вакцинуватись від COVID-19

В науці наразі відомо понад 20 тисяч алергенів
Важливо
У НСЗУ розповіли, чи можуть алергіки вакцинуватись від COVID-19
Коронавірус, вакцина CoronaVac от Sinovac Biotech (фото: УНІАН)
23 Жовтня 2021, 04:00
читать на русском

Вакцинація від COVID-19 не зашкодить людям з алергією, якщо алергія не пов'язана з реакцією на щеплення. У цьому випадку потрібно обов'язково вакцинуватись.

Про це повідомила пресслужба Національної служби здоров'я України.

Зазначається, що алергія — це реакція імунної системи на алерген, а науці наразі відомо понад 20 тисяч алергенів, не кожен із них викликає реакцію в кожної людини з алергією. Тому якщо алергія не пов’язана з реакцією на щеплення, то вакцинуватися обов’язково треба.

Якщо ви маєте алергію, не пов’язану з вакцинами — на їжу, домашніх тварин, отруту, фактори довкілля, латекс, пероральні ліки тощо, то щеплюватися можна, вона не є протипоказом до вакцинації. Алергійний риніт також не впливає на щеплення, з ним можна спокійно вакцинуватися, - йдеться у повідомленні.

Склад вакцини можна знайти на сайті Державного експертного центру МОЗ (www.dec.gov.ua), на сайті vaccination.covid19.gov.ua. Або ж запитати у медичних працівників у місці вакцинації. При алергії на один із компонентів, щеплюватися цією вакциною не варто.

Нагадаємо, що хронічні захворювання не є протипоказанням для вакцинації від COVID-19, адже люди з хронічними захворюваннями ризикують важко захворіти та померти від наслідків коронавірусної інфекції.

Читайте також