У податковій службі нагадали, коли українцям за кордоном треба подати декларацію про доходи за 2023 рік

До 1 травня потрібно подати декларацію до органу контролю.
Важливо
У податковій службі нагадали, коли українцям за кордоном треба подати декларацію про доходи за 2023 рік
Документи, калькулятор, платіжки Фото: Рexels
16 Лютого 2024, 19:51
читать на русском

Громадяни України, що виїхали після повномасштабного вторгнення РФ за кордон, на рівні з іншими мають подати податкову декларацію до 1 травня 2024 року.

Про це пише "Судово-юридична газета".

Фізична особа розглядатиметься податковим органом як резидент України в разі, якщо тривалий час перебуває за кордоном, але при цьому:

  • має місце постійного проживання в Україні,
  • та/або має тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні,
  • та/або є громадянином України.

Будь-які доходи, отримані фізичними особами - резидентами України, мають бути обкладені податком відповідно до правил п. 170.11 ПКУ. Це правило працює незалежно від того, де отримані такі доходи - в Україні чи за її межами.

Форму податкової декларації про майновий стан та доходи, а також інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом Мінфіну від 2.10.2015 №859.

Фізичні особи - резиденти України, які отримували іноземні доходи у 2023 році, мають подати податкову декларацію про майновий стан та доходи до податкового органу за місцем своєї реєстрації до 1 травня 2024 року (п.п. 49.18.4 ПКУ).

Платник податків зобов'язаний вказати дохід від дивідендів у рядку 10.4 декларації (хоча є позиція податкової у тому, що це має бути рядок 10.10), вказавши не лише їх розмір та суму податку, а й:

  • назву країни, з якої отримано іноземні доходи,
  • та валюту, у якій такі доходи нараховано.

Суми доходів у податковій декларації проставляються у гривнях із копійками.

Таким чином, доходи, одержані в іноземній валюті, слід перерахувати у гривні за курсом НБУ, який діяв на момент отримання таких доходів (п. 164.4 ПКУ).

Для доходів у вигляді дивідендів з акцій та/або інвестиційних сертифікатів, корпоративних прав, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, застосовується ставка податку у половинному розмірі ставки, встановленої у пункті 167.1 Податкового кодексу України, тобто 9% та 1,5 % військовий збір.

У декларації крім іноземних доходів фізичної особи також зазначаються й доходи із джерелом походження з України.

Декларація подається до органу контролю одним із таких способів на вибір платника податків:

  • особисто платником податку або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • в електронній формі через особистий електронний кабінет на сайті податкової служби (для цього потрібно мати електронний ключ).

Задекларовану суму ПДФО та ВЗ із іноземних доходів фізична особа зобов'язана сплатити самостійно до 01.08.2024 (п. 179.7 ПКУ).

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила новий закон про електронне декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн грн.

Читайте також

1