У поліції продавали дозволи на зброю: службу розформували

Дозволи видавали з численними порушеннями та за винагороду
У поліції продавали дозволи на зброю: службу розформували
Пістолет (фото: Pexels)
1 Березня 2021, 14:52
читать на русском

Працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції викрили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї.

Про це повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко, передає пресслужба відомства.

Зазначається, що правоохоронці впродовж шести місяців перевіряли роботу підрозділів контролю за обігом зброї, а виявили корупційну схему. Йдеться про мисливську вогнепальну нарізну, гладкоствольну зброю і так звані "травмати" (пристрої для відстрілу гумових куль)

За словами Клименка, дозволи видавали з численними порушеннями, іноді навіть без безпосередньої участі людини, на яку оформлювали цю зброю. Продажні поліціянти розміщували оголошення про оформлення зброї без документів у групах популярних месенджерів.

В нас є інформація про більш як дві тисячі випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, використовуючи підроблені документи, - сказав Клименко.

Внутрішня безпека Нацполіції вже викрила дев’ять співробітників поліції, які організували та брали участь у злочинній схемі. Серед них - посадовці Центрального апарату Національної поліції та працівники у  регіонах.

Читайте також

Як повідомив глава Нацполіції, зі служби звільнили чотирьох працівників Департаменту превентивної діяльності в центральному апараті поліції. Зокрема, першого заступника начальника профільного департаменту та начальника дозвільної системи поліції. Також звільнили п’ятьох відповідальних співробітників у регіонах.

Сьогодні, 1 березня, Клименко підписав наказ про повне розформування  підрозділів контролю за обігом зброї. Територіальні підрозділи повинні будуть опечатати архіви дозвільної служби.

Тому українців перевірять щодо законності отримання дозволу на зброю. Ті дозволи, які видали з порушеннями, анулюють, а зброю вилучать.

Усі отримані матеріали щодо цього злочину планують передати до Державного бюро розслідувань.

Клименко наголосив, що серед "замовників" цієї послуги були й працівники правоохоронних органів, і депутати різних рівнів, і представники органів державної влади.

Нагадаємо, що 12 лютого нардепи так і не розглянули в сесійній залі законопроєкт про цивільний обіг зброї.

Більше про ініціативу легалізації зброї в Україні читайте у нашому матеріалі: Плюси та мінуси легалізації зброї для самозахисту в Україні

1