Вулицями з пістолетом не ходитимуть: у "Слузі народу" розповіли про регулювання обігу зброї

Кожна одиниця зброї матиме документи, а щоби отримати дозвіл на придбання, потрібно буде принести довідки від лікарів
Вулицями з пістолетом не ходитимуть: у "Слузі народу" розповіли про регулювання обігу зброї
Денис Монастирський (Фото: Слуга народу)
12 Лютого 2021, 13:39
читать на русском

Голова комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, "слуга народу" Денис Монастирський розповів, як саме регулюватимуть обіг зброї в Україні після ухвалення відповідного законопроєкту.

Про це повідомили у пресслужбі партії "Слуга народу".

Зокрема Монастирський підкреслив, що українцям не дозволять носити із собою зброю і хапатися за неї при найменшому конфлікті.

Україна – єдина країна в Європі, де на законодавчому рівні не врегульовано це питання. У жодному разі не йдеться про носіння зброї! За опитуваннями останніх п'яти – семи років, українці активно виступають проти того, щоб власники зброї носили її у громадських місцях. Люди не хочуть стояти в черзі в магазині і розуміти, що попереду може бути людина з короткостволом у кишені. Більшість просто не хоче бачити зброю і має на це повне право, – сказав нардеп. - Саме тому наразі питання носіння зброї для комітету закрите. Ходити зі зброєю по вулицях ніхто не буде.

Норми нового законопроєкту дозволяють купувати зброю і зберігати її вдома у спеціально обладнаному місці. Перед тим покупець має пройти спеціальне навчання, щоби знати матеріальну частину зброї, правила поводження з нею та її застосування.

У законопроєкті також зазначено заборонену до цивільного обігу вогнепальну зброю, боєприпаси до неї, частини зброї та додаткове обладнання.

На кожну одиницю зброї буде технічний паспорт із відомостями про власника та серійний номер. Тільки з цими документами можна буде купити зброю в магазині, – пояснив нардеп.

Крім того, автори законопроєкту пропонують запровадити посвідчення власника зброї, де зазначатимуть категорії, які може мати власник. Такий документ буде схожим на водійські права.

Читайте також

Посвідчення власника зброї не дадуть тим, хто має медичні протипоказання, судимість, а також ті, кого притягували до адмінвідповідальності протягом останнього року за низкою статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зберігання зброї вдома теж перевірятимуть. Якщо зброю зберігатимуть неналежно, то ліцензію на право тримати можуть не продовжити або забрати.

Нагадаємо, ініціативу з надання громадянам України законодавчого права на приватне володіння вогнепальною зброєю підтримують 23% громадян України. Проти такого закону 75%, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".