У Польщі набула чинності постанова про заборону абортів

Переривати вагітність у Польщі можна лише у випадку інцесту, зґвалтування або загрози життю матері
29 Січня, 01:07

Постанова Конституційного суду Польщі про посилення закону про аборти офіційно набрала чинності.

Про це пише The Guardian.

Новою постановою зокрема заборонено робити аборт, якщо у плода виявлена важка патологія розвитку. Оскільки 98% операцій з переривання вагітності в країні відбувалися саме з цієї причини, фактично Польща заборонила аборти.

Рішення ухвалили ще в кінці жовтня, але його запровадження довелося відкласти через масові протести. Восени на вулиці країни вийшло понад 400 тисяч людей, вимагаючи скасувати заборону.

Як відомо, боротися з абортами в Польщі почали в 2015 році, коли до влади прийшла консервативна партія "Право і справедливість". Вона обіцяла повернення до традиційного суспільства і щедру політику соціального забезпечення.

Читайте також

Нагадаємо, що Конституційний суд Польщі ухвалив, що аборт через важкі, невиліковні або фатальні вади розвитку плоду суперечить Конституції.

У Польщі  тривали протести, тисячі протестувальників блокували міські дороги. Пов'язано це із рішенням Конституційного трибуналу країни про обмеження абортів.

Українські феміністки провели акції солідарності з жінками Польщі, яким рішенням Конституційного суду майже повністю заборонили аборти.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав утриматися від актів вандалізму та подібних дій, оскільки це може призвести до негативних наслідків. Він наголосив, що рішення суду не означає, що аборт неможливий.

Все про проблему заборони абортів у Польщі та вплив такого рішення на Україну читайте у нашому матеріалі: "Що відбувається у Польщі із забороною абортів та як це вплине на Україну".