Євродепутати виступили проти заборони абортів у Польщі

За резолюцію проголосували 455 представників Європарламенту
Євродепутати виступили проти заборони абортів у Польщі
Протест проти абортів у Польщі (фото: France 24)
26 Листопада 2020, 21:34
читать на русском

Європарламент у своїй резолюції заявив, що рішення Конституційного суду Польщі щодо абортів ставить під загрозу життя жінок в цій країні.

Про це йдеться на сайті Європарламенту.

За резолюцію проголосували 455 євродепутатів, проти були 145 і 71 утримався.

Парламент заявив, що постанова Конституційного суду Польщі від 22 жовтня про визнання абортів незаконними у випадках, пов'язаних з важкими й незворотними дефектами плоду, "ставить під загрозу здоров'я і життя жінок", оскільки більшість легальних абортів в країні здійснюються на цих підставах.

Читайте також

У резолюції зазначається, що рішення ухвалили судді, які обираються і повністю залежать від політиків з керівної коаліції на чолі з партією "Право і справедливість".

Парламентарі наголосили, що відповідно до прецедентного права Європейського суду з прав людини обмежувальні закони про аборти порушують права людини.

Депутати Європарламенту згодні з тим, що безперешкодний і своєчасний доступ до послуг в області репродуктивного здоров'я і повага до репродуктивної автономії жінок і процесу прийняття рішень мають вирішальне значення для захисту прав людини й гендерної рівності, - йдеться у повідомленні.

На думку парламенту, ця постанова суду є "ще одним прикладом політичного захоплення судової влади й системного краху верховенства права" в Польщі.

Читайте також

Нагадаємо, що Конституційний суд Польщі ухвалив, що аборт через важкі, невиліковні або фатальні вади розвитку плоду суперечить Конституції. Рішення не вимагає зміни законодавства і набуває чинності найближчими днями, після публікації у "Віснику законів".

У Польщі п’ятий день поспіль тривають протести, тисячі протестувальників блокують міські дороги. Пов'язано це із рішенням Конституційного трибуналу країни про обмеження абортів.

Українські феміністки провели акції солідарності з жінками Польщі, яким рішенням Конституційного суду майже повністю заборонили аборти.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав утриматися від актів вандалізму та подібних дій, оскільки це може призвести до негативних наслідків. Він наголосив, що рішення суду не означає, що аборт неможливий.

Все про проблему заборони абортів у Польщі та вплив такого рішення на Україну читайте у нашому матеріалі: "Що відбувається у Польщі із забороною абортів та як це вплине на Україну".