Що відбувається у Польщі із забороною абортів та як це вплине на Україну

Заборонили аборти навіть у разі, якщо вагітність загрожує здоров'ю жінки
Ексклюзив
Що відбувається у Польщі із забороною абортів та як це вплине на Україну
Протести проти заборони абортів у Польщі. Фото: Reuters

Донедавна польське законодавство дозволяло переривати вагітність винятково у випадках зґвалтування, інцесту, загрози життю матері або через генетичні вади плоду. Однак нещодавно Польський конституційний трибунал визнав, що робити аборти при вадах плоду — це не конституційно, адже "порушує право плоду на життя".

Така звістка викликала нову хвилю обурення у польських жінок, а разом з тим і масові акції протесту у різних містах країни. Враховуючи поширений серед полячок "абортивний туризм", виникає питання, чи зросте кількість жінок, які приїжджатимуть з Польщі до України, щоб перервати вагітність. Відповіді на ці питання та загалом про ситуацію з абортами у Польщі розібрався "Парламент.UA".

Що відбувається у Польщі з абортним законодавством

Польське законодавство про аборти завжди було одним з найсуворіших у Європі. Ще на початку 90-х після падіння комуністичного режиму в Польщі тривали дискусії на тему допустимості абортів у новій державі. За повну заборону абортів тоді активно виступали католицька церква і консерватори. Натомість ліві та ліберальні партії протестували проти законодавчої заборони штучного переривання вагітності.

Після довгих дискусій у 1993 році у Польщі ухвалили закон про планування сім'ї, охорону плоду та умови допустимості переривання вагітності. Згідно з його положеннями, аборт вважався легальним у трьох випадках: якщо вагітність загрожувала життю або здоров'ю матері; медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю; вагітність виникла внаслідок кримінальних дій (зґвалтування).

Протест проти абортів у Польщі (фото: France 24)

Така суворість призвела до виникнення в Польщі такого явища як "абортивний туризм", коли жінки переривали вагітність в інших європейських державах, зокрема і в Україні. Також у Польщі з’явилося "абортивне підпілля".

Як пояснив провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Андрій Мартинов, влада в Польщі належить політикам, які орієнтуються на консервативні католицькі цінності. Президент Анджей Дуда часто наголошує, що розглядає право жінок на аборт за медичними показниками як різновид так званої євгеніки, тобто штучного плекання генетично дієздатних людей.

Як у Польщі посилили заборону на аборти

Попри цілковиту заборону на добровільні аборти та обмежені причини для переривання вагітності, правим цього виявилося недостатньо. У 2016 році в польський парламент внесли законопроєкт, який забороняє проведення абортів через дефекти плоду. Він передбачав п'ятирічне ув'язнення для жінки, яка незаконно перервала вагітність, і для лікаря, який провів операцію. Як реакція — країну охопили багатотисячні акції протесту, що змусили правлячу партію відмовитися від такої ідеї.

Однак вже наступного року у польський парламент потрапив схожий проєкт — його основи не передбачали ув’язнення жінок і лікарів, але так само забороняли аборти з причин дефектів плоду. І ось у квітні цього року сейм почав його розгляд. Це сталося під час пандемії коронавірусу, фактично унеможлививши масові протести. Проєкт відправили на доопрацювання.

Акція проти заборони абортів у Польщі

Київська акція проти заборони абортів у Польщі (фото: Amnesty International Ukraine)

Понад сотня депутатів сейму, які представляють праві та консервативні сили, звернулися до Конституційного суду Польщі — просили визнати неконституційним положення закону від 1993 року, яким допускалося проведення абортів при ймовірності важкого і невідворотного дефекту плода. Автори стверджували, що це положення нібито легалізує євгенічні практики щодо ще не народженої дитини та порушує її право на життя і гідність.

Відтак 22 жовтня Конституційний Трибунал Польщі визнав незаконними аборти навіть через важкі хвороби та генетичні патології плода. Трибунал наголосив, що кожна людина, навіть ненароджена, має право жити, а такі аборти суперечать польській Конституції.

Рішення вищої судової інстанції Польщі у цьому питанні може стати приводом для звернення ліберальних політичних сил країни до інстанцій Євросоюзу, переконаний експерт Андрій Мартинов. За його словами, ЄС і так вже вважає, що в Польщі влада обмежила дію принципу верховенства права, який є фундаментом європейської інтеграції.

Чому польські жінки вийшли на протести

Ще з 1993-го у Польщі періодично були протистояння. Правозахисники, феміністки та ліві партії виступали за лібералізацію законодавства про аборти — зокрема, за дозвіл проводити такі операції "з соціальних причин". А ось праві та консервативні кола, близькі до католицької церкви, навпаки вимагали посилити законодавство або навіть повністю заборонити проведення абортів в Польщі.

Акція проти заборони абортів у Польщі

Київська акція проти заборони абортів у Польщі (фото: Amnesty International Ukraine)

Нові хвилі протестів з’явилися на тлі посилення законодавства у жовтні цього року. Акції пройшли у Ґдині, Ґданську, Сопоті, Познані, Кракові, Торуні, Катовіце та інших містах. Загалом до протестів приєдналися жінки з більш ніж 150 міст. А у Варшаві тисячі людей вийшли на протест поблизу митрополичої курії, згодом вони перемістилися до офісу католицької фундації Ordo Iuris, яка ініціювала обмеження абортів. Протестували також під приватним будинком віцепрем’єра Ярослава Качинського. 

Також люди приходили до президентського палацу та скандували: "Моє тіло — моя справа", "Думаю, відчуваю, вирішую", "Свобода, рівність, аборт — на вимогу". Протестувальники блокували вулиці.

Правоохоронці досить жорстоко розганяли мітингарів, застосовуючи  сльозогінний газ. Людей затримували та виписували їм штрафи. Тим часом влада протести ігнорує, нагадуючи лише про те, що треба носити маски та не виходити на масові протести через епідемію коронавірусу.

Як вплине заборона абортів у Польщі на Україну

Якщо винести за дужки питання моралі, і залишити лише гроші, то заборона абортів у Польщі економічно вигідна Україні, переконаний голова громадської організації "Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко. Він зазначив, що польські жінки вже давно їздили робити аборти в Україну, адже це близько, відносно просто та дешево.

Після повної заборони потік клієнтів українських клінік, звісно ж, зросте, а отже, зростуть і вливання в українську економіку. І в тому числі з цієї суто економічної причини аборти в Україні ніхто не заборонятиме. У суспільстві вже давно існує мовчазна згода з цього питання, — вважає експерт.

Водночас в Україні є певні політичні сили, які час від часу ставлять питання заборони абортів, проте зараз вони майже не представлені в парламенті. Тому до кінця каденції чинної влади питання абортів скоріш за все взагалі не розглядатимуть, та і передумов для того, щоб це питання отримало підтримку у наступному скликанні, теж наразі не видно.

Акція проти заборони абортів у Польщі

Акція проти заборони абортів у Польщі (фото: Amnesty International Ukraine)

"Українське суспільство не релігійне, на відміну від сусідньої Польщі, і заборона абортів — не дуже популярна тема. На таких суперечливих питаннях наші політики не грають", — додав Дмитро Сінченко.

Своєю чергою науковий співробітник Інституту історії України НАН України Андрій Мартинов зазначив, що "абортивний туризм" зараз можливий не тільки в Україну, а і в сусідню Німеччину. Правда часи обмежень на пересування, що обумовлено пандемією коронавірусу, навряд чи радикально найближчим часом збільшить інтенсивність такого туризму.

В Україні навпаки де-факто легалізують сурогатне материнство. Гіпотетична заборона абортів відходить на другий план, коли демографічна криза тільки поглиблюється. Чимало українців фертильного віку виїхали до Польщі. Зменшення кількості людей, здатних народжувати дітей в Україні, не робить питання заборони абортів нагальним, — переконаний експерт.

Він підтримав тезу свого колеги, що наразі в Україні немає достатньо політичних сил, які активно просували б суспільство до реалізації ідеї заборони абортів. Додає, що системна суспільна криза не стимулює високу народжуваність та пересуває питання абортів в Україні на маргінес.