У Польщі виникли проблеми з роботою та навчанням для біженців з України

Праця дає відчуття фінансової безпеки біженцям, які не хочуть залежати від волі поляків.
У Польщі виникли проблеми з роботою та навчанням для біженців з України
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
12 Квітня 2022, 15:38
читать на русском

У великих польських містах виникли проблеми з працевлаштуванням біженців з України та влаштуванням дітей до шкіл та дитсадків.

Про це йдеться у звіті, створеному Рухом місцевого самоврядування "Так! Для Польщі", в який входять понад 300 мерів польських міст і містечок, повідомляє "Економічна правда".

Міжнародна агенція з працевлаштування Gremi Personal зазначає, що українці стоять у довгих чергах, щоб отримати польський ідентифікаційний номер. При цьому є обмежена кількість вакансій, а дітей не так просто влаштувати до навчальних закладів.

Великі виробничі підприємства, складські приміщення, економічні зони знаходяться за межами великих міст. Рівень життя у них також гідний, а ресурсів для допомоги біженцям – більше. Проте біженці цього не знають і хочуть їхати до Варшави, Кракова чи Гданська, де, на їхню думку, буде легше знайти роботу, і де вже існує велика українська громада, – стверджує генеральний директор Gremi Personal Томаш Богдевич.

Експерти вважають, що доступність вакансій є ключовим чинником. Тому що праця дає відчуття фінансової безпеки біженцям, які не хочуть залежати від волі поляків.

Крім того, на польському ринку праці з’явилася сьогодні велика кількість жінок, більшість з яких не володіють польською мовою на комунікативному рівні.

Але проблема не обмежується пошуком підробітків для жінок з України. Раніше у Польщі доводилося мати справу з економічною міграцією – передбачуваною та контрольованою ринковими механізмами попиту та пропозиції, нинішня її хвиля – раптова та хаотична. В результаті роботодавці можуть зіткнутися з високою плинністю кадрів.

Найбільш відкритими галузями до наймання іноземців є виробництво харчових продуктів, логістика, готельний бізнес та ресторани. Тому попит на іноземних робітників часто буває змінним та сезонним.

У цих галузях очікується високий попит на працівників найближчим часом, але в другій половині року він традиційно падає.

Нагадаємо, що біженці з України, які втекли від війни до Польщі, можуть безплатно користуватися послугами перевізника PKP Intercity. Але від 1 квітня компанія дещо змінює умови.

Читайте також

1