У Раді хочуть легалізувати вогнепальну зброю в Україні

Власниками зброї зможуть стати українці, яким виповнилося 28 років
У Раді хочуть легалізувати вогнепальну зброю в Україні
Пістолет (Фото: pexels)
21 Січня 2021, 21:29
читать на русском

Комітет Верховної Ради з питань діяльності правоохоронних органів рекомендував парламенту ухвалити у першому читанні закон про легалізацію вогнепальної зброї.

Про це повідомила пресслужба Верховної Ради.

Авторами законопроєкту є нардепи від партії "Слуга народу".

Законопроєкт пропонує легалізувати такі види цивільної зброї:

  • автоматична вогнепальна зброя;
  •  гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);
  • короткоствольна вогнепальна зброя;
  • довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;
  • довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

Крім цього, пропонується запровадити посвідчення власника зброї, у якому зазначається категорія зброї. До кожної одиниці повинен бути технічний паспорт, у якому зазначаються відомості про власника та серійний номер зброї.

У Раді наголосили, що таке посвідчення зможуть отримати дієздатні громадяни України віком від 28 років, без медичних протипоказань, судимості та притягнень до адміністративної відповідальності за низкою статей Кодексу про адмінправопорушення.

Читайте також

Документ також передбачає обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути завдана у результаті володіння чи використання зброї.

У зв'язку з цим пропонується запровадити Єдиний державний реєстр цивільної зброї, встановити засади його ведення та курси з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про легалізацію марихуани в медичних цілях. Доступ до канабісу можуть отримати тяжкохворі люди.