У Раді пропонують скасувати перенесення святкових і робочих днів в Україні

Відповідний законопроєкт зареєстрували у парламенті
У Раді пропонують скасувати перенесення святкових і робочих днів в Україні
Робота (Фото: pexels)
18 Січня 2021, 18:19
читать на русском

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, що передбачає скасувати перенесення робочих і святкових днів в Україні.

Про це йдеться на порталі Верховної Ради України.

Одним з авторів законопроєкту є нардепка від "Слуги народу", голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. Крім неї над документом працювали ще 14 депутатів.

Законопроєкт №4597 передбачає внесення змін до ст. 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Євросоюзу про перенесення робочих днів

Законопроєктом пропонується встановити заборону на перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, крім випадків, встановлених Кодексом законів про працю України.

Мій законопроєкт забирає у Кабінету Міністрів право переносити робочі дні. Ну і, відповідно, перенесення святкових днів є наслідком перенесення робочих днів, - сказала Третьякова у коментарі Українським новинам.

Інакше кажучи, передбачається вилучити з Кодексу положення про те, що з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет міністрів не пізніше, ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Також вилучається положення щодо того, що власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації уряду не пізніше ніж за два місяці видає наказ про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві.

Водночас в Кодексі залишається положення, згідно з яким у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

За словами Третьякової, пропонується заборонити роботодавцям в організаціях, які працюють у п'ятиденному графіку, переносити робочі дні так, щоб тиждень ставав шестиденним, без дозволу кожного співробітника.

Читайте також

Третьякова стверджує, що перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, іноді - два рази на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути знижений.

Водночас, перенесення робочих днів подекуди призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними. Це підтверджується академічними напрацюваннями у сфері психології праці, відповідно до яких порушення ритму праці та відпочинку істотно впливає на працездатність робітника. Враховуючи, що помилки робітника під час праці можуть загрожувати здоров`ю і життю як самого робітника, так й інших людей, вимоги до його працездатності повинні бути достатньо високими, - наголошується в тексті пояснювальної записки до законопроєкту.

Також звертається увага на те, що законопроєктом усувається дискримінація між робітниками, яким встановлено 5-денний або 6-денний робочий тиждень.

Важливо також наголосити, що відповідно до 51 статті Конституції України, сім’я охороняється державою. Якісно проведений час з сім’єю позитивно впливає на її міцність та психологічний стан членів родини. Прийняття рішення про скорочення родинного часу є грубим втручанням в особисте життя людини та домогосподарства, - вважають автори законопроєкту.

Автори документа вважають, що надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і в цілому формує негативну репутацію бізнес потенціалу України у світі.

Нагадаємо, уряд Іспанії розглядає можливість переходу на чотириденний робочий тиждень, аби забезпечити більшу зайнятість і продуктивність праці місцевого населення.

1