У Раді вивчають можливості проведення виборів під час війни - Стефанчук

Парламентарі звернулися до колег з інших країн, які мали подібний досвід
Головне
У Раді вивчають можливості проведення виборів під час війни - Стефанчук
Руслан Стефанчук / Фото: facebook.com/stefanchuk.official
25 Жовтня 2023, 07:21
читать на русском

Керівництво Верховної Ради звернулося до парламентів інших країн, щоб вивчити досвід проведення виборів під час війни.

Про це заявив голова Ради Руслан Стефанчук, пише "Інтерфакс-Україна".

"Я звернувся до своїх колег-парламентаріїв із багатьох парламентів із проханням: дайте, будь ласка, досвід ваших парламентів, як проводили ви чи не проводили вибори під час війни. І зараз ми обмінюємося цими досвідами. Я думаю, що найближчим часом ми матимемо якесь рішення", – заявив Стефанчук.

Також голова парламенту уточнив, що в українському законодавстві є певні неузгодженості щодо можливості або неможливості проведення виборів як на парламентському рівні, так і на президентському. "Ми зараз обговорюємо ці питання", – додав він.

За словами Стефанчука, для проведення виборів під час війни необхідно розв'язати "п'ять-шість" дуже важливих проблем, перша з яких – як забезпечити правом голосувати і бути обраним до органів влади українських військовослужбовців.

Другим питанням, яке необхідно вирішити для проведення виборів, на думку голови Верховної Ради, є те, яким чином братимуть участь у голосуванні українські біженці, яких сьогодні за межами України близько 7 млн.

За його словами, також треба вирішити питання, як організувати вибори на тимчасово окупованих територіях і питання фінансування. Також лишається відкритим питання вільного доступу до медіа під час виборчої кампанії.

"І в цей період нам треба зрозуміти, як забезпечити вільний доступ до медіа, але не дати водночас Росії використати свободу слова для поширення своїх наративів усередині країни", – наголосив спікер українського парламенту.

Стефанчук також зазначив, що є ще більш дрібні питання, які стосуються проведення виборів.

"Але я думаю, коли ми знайдемо відповіді на ці основні п'ять, Україна може ухвалити рішення про проведення виборів", – зазначив Стефанчук.

Нагадаємо, 29 жовтня 2023 року в Україні мали б відбутися парламентські вибори, однак під час дії воєнного стану така можливість заборонена законом. Також, вже у 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.

Читайте також

1