У Раді зареєстрували законопроєкт про сурогатне материнство

В Україні сурогатне материнство досі не врегульоване законодавством
У Раді зареєстрували законопроєкт про сурогатне материнство
Вагітність (Фото: Pexels)
4 Січня 2022, 15:55
читать на русском

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 6475 про допоміжні репродуктивні технології (ДРТ або сурогатне материнство).

Про це у Телеграм повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Напередодні Нового року МОЗ зареєструвало в парламенті законопроєкт №6475, який регламентує процедуру застосування ДРТ, визначає права та обов'язки сторін.

Як пояснив Радуцький, законопроєкт встановлює кілька важливих положень про ДРТ:

  • Документ визначає основні терміни ДРТ – наприклад, анонімний донор, безпліддя, ембріон, допоміжні репродуктивні технології, сурогатна мати та інші.
  • Встановлює умови та порядок застосування ДРТ (наприклад, обов'язкову генетичну діагностику), ліцензування лікарень (процедура сурогатного материнства дозволена лише в акредитованих медзакладах)
  • Вводить вимоги до сурогатних матерів (під час вагітності дотримуватися рекомендацій лікаря, передати дитину батькам протягом 2 годин після народження, не розголошувати інформацію про генетичних батьків)
  • Зобов'язує підписувати договір, що встановлює права та обов'язки сторін ДРТ, включаючи посередника (медичної установи)
  • Визначає походження дитини, яка народилася внаслідок застосування ДРТ, проходженням тесту ДНК
  • Регламентує умови та порядок кріоконсервації репродуктивних клітин, ембріонів, тканин та їх використання.

Втім, проєкт закону викликав дискусію як у експертному середовищі, так і у суспільстві. За словами Радуцького, є кілька питань, які потребують обговорення у процесі розгляду законопроєкту:

  • Права та обов'язки біологічних батьків з інших країн. На сьогодні найчастіше користуються послугами сурогатних матерів-українок пари, де один або обоє батьків іноземці. Якщо сурогатне материнство в них у країні заборонено, іноді створюється значна проблема. Є випадки, коли дитину повертають в Україну та віддають до дитячого будинку. Закон має передбачити ці ризики та убезпечити від них.
  • Гарантії захисту інтересів держави та сурогатних матерів. Законопроєкт покладає на сурогатну матір низку зобов'язань. Наприклад, передати дитину генетичним батькам упродовж 2 годин після народження. Також потрібні гарантії та процедура контролю за виконанням цих зобов'язань. Наприклад, як поводитись у разі народження дитини з генетичними захворюваннями. Адже у разі відмови утримувати та лікувати дитину буде держава коштом платників податків.
  • Програми ДРТ коштом бюджету. Так, законопроєкт виключає оплату ДРТ коштом державного чи місцевих бюджетів.

Нагадаємо, в одній зі спеціалізованих клінік Києва торгували немовлятами, дітей можна було отримати за 70 тисяч доларів США.

Читайте також