У радника екскерівника податкової Любченка знайшли майже мільйон доларів готівкою

Радник Любченка Олександр Крамаренко зберігав вдома майже мільйон доларів, кілька мільйонів гривень та тисячі євро
Головне
У радника екскерівника податкової Любченка знайшли майже мільйон доларів готівкою
Міністр економіки Олексій Любченко Фото: https://t.me/verkhovnaradaukrainy/4590
24 Грудня 2021, 13:19
читать на русском

НАБУ вилучило мільйони готівкою під час обшуку будинку та готелю радника двох колишніх голів Державної податкової служби – Євгена Олейнікова та Олексія Любченка. У них також проводили обшуки у цій же справі.

Про це йдеться в ухвалі апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 2 грудня, повідомляє "Слово і діло".

Під час обшуків у Олександра Крамаренка знайшли 993 700 доларів і 30 000 євро в його офісі, який розташований у готельно-розважальному комплексі "РК Галера" на Дніпрі, а в житловому будинку – 23 205 євро, 216 473 доларів і 2,35 млн грн. Сам він не зміг пояснити походження валюти, а його адвокати надали лише договір дарування 56 млн грн дружині Крамаренка від її батька.

Детектив також пояснив, що навіть якщо ці 56 млн грн і обміняли на валюту, то її еквівалент був переведений на банківський рахунок в Укргазбанку в сумі 2 млн доларів. Тобто знайдена в офісі та будинку сума не може бути частиною подарованих грошей. До того ж захист не надавав доказів обміну подарованих гривень на валюту. Слідство вважає, до Крамаренко міг набути ці гроші кримінально протиправним шляхом.

Як встановила апеляційна палата ВАКС, згідно з рапортом СБУ, Крамаренко займався збором нібито неправомірної вигоди і міг у себе в офісі у готельно-розважальному комплексі "РК Галера" на Дніпрі зберігати ці гроші. За даними СБУ, він щомісяця проводив зустрічі та збирав грошові кошти від керівництва регіональних ДПС.

В одному з протоколів негласних слідчих (розшукових) дій зафіксована розмова між Крамаренком та заступником начальника Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків. Останній повідомив, що доручив начальнику цього ж управління передати Крамаренку якісь "документи". Надалі вони обговорили місце і дати зустрічі. Тобто Крамаренко, не бувши службовою особою, безпосередньо спілкувався з особами, що можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, і зустрічався для отримання від них "документів".

Тож апеляційна палата ВАКС за скаргою прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вирішила накласти арешт на гроші, вилучені під час обшуку в офісі Крамаренка, а саме: 993 700 доларів і 30 000 євро. Водночас 23 205 євро, 216 473 доларів і 2,35 млн грн, які знайшли в будинку, не заарештували.

Наразі у справі нікому не повідомлено про підозру.

Як відомо, 3 листопада детективи НАБУ провели обшук у першого віцепрем'єр-міністра - міністра економіки Любченка та колишнього виконувача обов'язків голови Державно податкової служби Євгена Олейнікова.

Того ж дня детективи обшукали будинок та офіс радника Любченка, коли той обіймав посаду голови ДПС, Олександра Крамаренка. Він же був і радником наступника Любченка на цій посаді Євгена Олейнікова. За версією слідства, Крамаренко займався щомісячним збором хабарів за уникнення зупинень реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних. Ці гроші нібито потім передавали керівництву ДПС. Серед фірм, які фігурують у матеріалах, згадуються такі: ТОВ "Торговий дім Полтава Будторгсервіс", ТОВ "Норд Трейдінг Фіш", ТОВ "Абінгдон Плюс", ТОВ "Сельзохспектр", ТОВ "Торговий дім офіс - Маркет ХХ" і ТОВ "Євро Сіетл".

Читайте також

1