У Рівненській області знайшли зуб мамонта, якому понад 41 тисяча років

Рештки доісторичної тварини відшукали біля гідромеліоративного каналу
У Рівненській області знайшли зуб мамонта, якому понад 41 тисяча років
Зуб мамонта (Фото: Радіо Трек)
19 Листопада 2020, 22:00
читать на русском

Житель села Морочне Рівненської області Володимир Малайчук виявив на березі меліоративного каналу зуб доісторичного мамонта.

Про це повідомляє "Новое время".

Довжина знахідки становить близько 20 см, а сама вона, за словами Малайчука, була "ні на що не схожою".

Спочатку чоловік показав знахідку місцевому краєзнавцю Павлу Дубінцю, а той звернувся за порадою до співробітників Нобельського національного природного парку.

Вчені припустили, що це - зуб якоїсь доісторичної тварини, можливо, мамонта. Але для правдивої ідентифікації знахідки звернулися до вчених з Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Після його вивчення професор Богдан Рідуш підтвердив припущення.

Встановлено, що це - лівий верхній моляр другого дорослого зміни (М2), який належав молодий особині виду Mammuthus primigenius. Це проміжна (між ранньою та пізньою) форма мамонтів, яка існувала на території Східної Європи в другій половині пізнього плейстоцену, приблизно в інтервалі 55-27 тисяч років тому, - розповів учений.

Читайте також

У льодовикову епоху цей вид був поширений на більшій частині Євразії та в Північній Америці. В особливо холодні періоди він проникав до Центральної Європи, Китаю та півдня сучасних США, а в тепліші періоди "обмежувався" Сибіром і Канадою. Найбільш південні місця знахідок останків цього виду розташовані в Іспанії й Мексиці.

Нагадаємо, науковці з Великої Британії вважають, що динозаври не збиралися вимирати до падіння астероїда на Землю. Вчені вважають, що масивний астероїд, який вразив планету 65 мільйонів років тому, спровокував низку землетрусів, гігантських цунамі та виверження вулканів, що в підсумку призвело до вимирання динозаврів та багатьох інших видів.

1