Динозаври не збирались вимирати, поки астероїд не впав на Землю - вчені

Вчені використали різні дані, щоб змоделювати причину вимирання цих тварин
Динозаври не збирались вимирати, поки астероїд не впав на Землю - вчені
Динозавр (фото: Pexels)
19 Листопада 2020, 08:02

Науковці з Великої Британії вважають, що динозаври не збиралися вимирати до падіння астероїда на Землю.

Про це повідомляє видання Іndependent.

Роками вчені з різних країн сперечаються про причину масового вимирання динозаврів. Біологи думають, що головною причиною стали внутрішні процеси, які відбуваються в екосистемі. Своєю чергою, геологи і кліматологи звинувачують зовнішні причини. Є й ті, хто визнає комплексний вплив і тих, і інших.

Читайте також

Британські вчені з Університету Бата провели своє дослідження та вивчили різноманітність динозаврів незадовго до падіння астероїда 65 мільйонів років тому. Для цього фахівці використовували статистичне моделювання, так вони оцінили можливість появи нових видів динозаврів в ті часи.

Схожі методи використовували інші дослідники, проте, за словами авторів нової роботи, вони не включали в них свіжі дані про генеалогічних деревах динозаврів і більш широкий набір їхніх типів. Адже головна проблема в оцінці різноманітності динозаврів якраз і полягає в неповноті палеонтологічного літопису: вченим відома лише мала дещиця тих видів, які мешкали на Землі 65 мільйонів років тому.

Таким чином, британські вчені включили в своє моделювання не тільки останні дані про динозаврів, але і такий параметр, як швидкість їх видоутворення.

Як виявилося, фахівці не знайшли жодного занепаду серед цих тварин в кінці крейдяного періоду.

Читайте також

Саме тому вчені вважають, що масивний астероїд, який вразив планету 65 мільйонів років тому, спровокував низку землетрусів, гігантських цунамі та виверження вулканів, що в підсумку призвело до вимирання динозаврів та багатьох інших видів.

Нагадаємо, 17 листопада повідомлялося, що археологічна експедиція Національного заповідника "Хортиця" знайшла на території острова унікальне поховання скіфського воїна, якого близько 2500 років.

1