У РНБО показали нову відкриту систему моніторингу користування державними надрами

Вона показує у реальному часі, якими корисними копалинами володіє той чи інший регіон, хто має дозволи та скільки сплачує
Головне
У РНБО показали нову відкриту систему моніторингу користування державними надрами
Користування державними надрами Фото: Pexels
15 Грудня 2021, 10:57
читать на русском

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що за державними надрами зможуть стежити всі охочі завдяки новій відкритій системі моніторингу.

Про це Данілов розповів журналістам, пише ТСН.ua.

За його словами, це ефективна система контролю. Вона показує у реальному часі, якими корисними копалинами володіє той чи інший регіон, хто має дозволи на їхній видобуток, скільки сплачує за користування державі.

Своєю чергою у парламенті переконані, що це стане корисним інструментом для громадян. Вони зможуть ефективніше боротися із нелегальним видобутком і тим самим поповнювати місцеві бюджети.

Нагляд за надрами дозволить ефективніше наповнювати спеціальний фонд для дітей, який запрацює у рамках програми "Економічний паспорт українця". Туди надходитимуть кошти від рентної плати за користування цими надрами.

Ви можете дивитися, хто є власником надр, що вони видобувають, скільки за це платить. Надра це наша власність. І щоб була система контролю – ми розробили такий інструмент, який дозволяє на будь-яке питання знаходити відповідь, - пояснив Данілов.

Нагадаємо, діти, які народилися у 2019 році та мають економічний паспорт українця, зможуть отримати на спецрахунки кошти від рентних платежів у розмірі 10 тисяч доларів після досягнення 18-річчя.

У Фонді майбутніх поколінь створять спеціальні рахунки, які поповнюватимуться щомісяця. Діти отримуватимуть кошти від ренти. Але якщо сума ренти буде меншою за встановлену законопроєктом, то різницю додаватимуть з державних коштів.

В Офісі президента розповіли, куди українці зможуть використати кошти з економічного паспорта та коли. Нещодавно президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради відповідний законопроєкт.

Читайте також

1