В Офісі президента розповіли, як можна буде використати кошти з економічного паспорта

Державні внески здійснюватимуться щороку на кожного учасника Фонду до досягнення ним 18 років
Головне
В Офісі президента розповіли, як можна буде використати кошти з економічного паспорта
Гроші, накопичення, кошти Фото: Pexels
9 Грудня 2021, 17:06
читать на русском

В Офісі президента розповіли, куди українці зможуть використати кошти з економічного паспорта та коли. Нещодавно президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради відповідний законопроєкт.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Законопроєкт Зеленського передбачає створення Фонду майбутніх поколінь, який матиме на меті накопичення державних внесків з бюджетних коштів на користь українців. Ці кошти находитимуть від сплати ренти за користування надрами для видобування корисних копалин, та інвестиційного доходу.

Державні внески здійснюватимуться щороку на кожного учасника Фонду до досягнення ним 18 років. Після досягнення повноліття українець зможе використати ці виплати на:

  • навчання в закладах освіти України;
  • купівлю власного житла на території України;
  • переказ коштів на власний рахунок у системі недержавного пенсійного забезпечення;
  • лікування (при досягненні 18-річного віку).

На думку Зеленського, ці кошти дозволять молоді отримати більше гнучкості у виборі освітнього напрямку. Це відкриє освітні можливості та перспективи для молодих людей, оскільки вони менше залежатимуть від матеріального забезпечення їхніх батьків. Крім того, це стане потужним поштовхом для розвитку ринку нерухомості та накопичувальної пенсійної системи.

Можливість використовувати кошти на лікування допоможе дітям з тяжкими хворобами покрити – хоча б частково – необхідні витрати. При цьому батьки зможуть самостійно обрати заклад, де можна отримати таку допомогу. Це сприятиме розвитку відповідних медичних послуг, – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, діти, які народилися у 2019 році та мають економічний паспорт українця, зможуть отримати на спецрахунки кошти від рентних платежів у розмірі 10 тисяч доларів після досягнення 18-річчя.

У Фонді майбутніх поколінь створять спеціальні рахунки, які поповнюватимуться щомісяця. Діти отримуватимуть кошти від ренти. Але якщо сума ренти буде меншою за встановлену законопроєктом, то різницю додаватимуть з державних коштів.

Читайте також