У російських секретних в'язницях перебувають понад 3,5 тисячі українців - Джапарова

Росія вже восьмий рік поспіль щодня здійснює злочини проти громадян України
У російських секретних в'язницях перебувають понад 3,5 тисячі українців - Джапарова
полон, в’язниця Фото: Caroline Martins з Pexels
9 Липня 2021, 10:45
читать на русском

У секретних вʼязницях на тимчасово окупованих територіях перебувають понад 3,5 тисячі українців.

Про це заявила заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова в рамках 47 сесії Ради з прав людини спільно з Permanent mission of Ukraine in Geneva.

За її словами, Росія вже восьмий рік поспіль щодня здійснює злочини проти громадян України, вдаючись до тортур та психологічного тиску на незаконно затриманих як на тимчасово окупованих територіях України, так і на території Російської Федерації.

Незаконна в'язниця "Ізоляція" в окупованому м.Донецьк є яскравим прикладом цих жахів і ототожнює справжнє обличчя російського окупанта. Що відбувалося в "Ізоляції", ми можемо дізнатись від свідків, які пройшли через жах утримання в цьому незаконному закладі, - зазначила Джапарова.

За даними Генеральної прокуратури, в окупованих Донецьку та Луганську понад 160 подібних незаконних об'єктів та понад 3500 громадян України, які незаконно утримуються в них.

Джапарова закликала спільними зусиллями закрити всі секретні в’язниці на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, створені Росією. Вимагати від російського окупанта безперешкодного доступу регіональними та міжнародними правозахисними організаціями до всіх місць позбавлення волі та забезпечення повноцінного конфіденційного спілкування з усіма затриманими на тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, що омбудсман Людмила Денісова заявляла, що в Росії та на окупованих територіях 405 громадян України перебуває у неволі. Серед них 30 жінок та 44 військовослужбовці.

Читайте також

1