У Самоа вперше прем`єркою обрали жінку, але її не пустили до парламенту на присягу (відео)

Попередній прем`єр замкнувся у будівлі парламенту і відмовився добровільно передати владу
У Самоа вперше прем`єркою обрали жінку, але її не пустили до парламенту на присягу (відео)
Наомі Матаафа (Фото: Reda Raouchaia / Wikimedia Commons)
26 Травня 2021, 01:00
читать на русском

Прем'єр-міністеркою тихоокеанської держави Самоа стала очільниця партії FAST Наомі Матаафа. Її опонент, уже колишній прем'єр Самоа Туїлаепа Маліелегаої, який був на посаді з 1998 року, не змирився з поразкою й заважав Матаафі скласти присягу, замкнувшись у будівлі парламенту.

Про це повідомляє місцеве видання Samoa Observer.

Церемонія складання присяги Матаафи мала відбутися вранці 24 травня. Це останній визначений законодавством Самоа день затвердження на посаді нового прем’єр-міністра парламентом (45 днів з моменту виборів). Таке ж рішення раніше виніс і Верховний суд країни.

Але Маліелегаої відмовився добровільно передати владу. Його в цьому підтримав глава Самоа, Ва'алетоа Суалауві II, який раніше підписав указ про розпуск парламенту "з причин, про які буде повідомлено в належний спосіб".

Після того як Матаафу не пустили до парламенту, Маліелегаої провів пресконференцію, на якій заявив, що саме його уряд є чинним. Не отримавши змоги скласти присягу в парламенті, Матаафа разом із членами своєї партії FAST склала присягу в наметі біля парламенту.

На це Маліелегаої заявив, що проти членів FAST будуть вжиті санкції, і назвав їхні дії "державною зрадою".

Читайте також

Як відомо, у Самоа прем’єр-міністр призначається президентом як член парламенту, який має підтримку більшості його голосів. На виборах у квітні 2021 року спершу партія Матаафи FAST і партія Маліелегаої HRP здобула по 25 мандатів, також пройшов ще один незалежний кандидат.

Останній вирішив підтримати Матаафу, але виборча комісія зарахувала виграш ще одного члена партії HRP через ґендерні квоти. Оскільки в кожного з кандидатів у прем’єри було порівну голосів (26), президент Самоа оголосив про перевибори.

Але партія Матаафи оскаржила результати виборів, і Верховний суд скасував рішення виборчої комісії про визнання перемоги 26-го кандидата від HRP. Саме з цим і не згодні Маліелегаої, Суалауві ІІ та партія HRP.

Довідка: Наомі Матаафі 63 роки. У 1991-му вона стала першою жінкою в уряді Самоа, очоливши міністерство з питань освіти. У 2006-му Матаафа стала міністеркою з питань жінок, спільноти й соціального розвитку, а у 2016-2020 роках очолювала міністерство юстиції.

У 2020 році Матаафа пішла з уряду й відтоді очолює партію FAST (назва перекладається як "Віра в єдиного бога Самоа").

Також Матаафа обіцяла виборцям зупинити будівництво порту в Самоа — цей інфраструктурний проєкт вартістю 100 мільйонів доларів активно підтримується Китаєм. Тож, імовірно, зміна влади в Самоа могла б вплинути на відносини країни з Пекіном, який є найбільшим її кредитором.