У "Софії Київській" представили оригінали пам'яток козацької доби (фото)

Виставка триватиме з 17 серпня до 14 листопада
У "Софії Київській" представили оригінали пам'яток козацької доби (фото)
Виставка «Раритети української козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII до 30-річчя Незалежності України» (фото: facebook @SophiaKyiv)
18 Серпня 2021, 00:06
читать на русском

У Національному заповіднику "Софія Київська" відбулося відкриття виставкового проєкту "Раритети української козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII до 30-річчя Незалежності України", де кожен зможе побачити вісім оригінальних пам’яток козацької доби.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Національного заповідника "Софія Київська".

Виставка покликана висвітлити окремі моменти життя нашої держави на межі XVII–XVIII ст. – часів славетних українських гетьманів Івана Мазепи (1687–1709) та Пилипа Орлика (1710–1742). Поглядам відвідувачів будуть представлені вісім оригінальних пам’яток козацької доби, розміщених у стінах Софійського собору – визначної пам’ятки архітектури та монументального мистецтва Руси-України, відродженням якої опікувався гетьман Іван Мазепа, - йдеться у повідомленні.

Відомо, що експонатами виставки стануть пам'ятки з архівних та музейних закладів Королівства Швеції та України.

Як зазначається, зі Швеції будуть представлені – гетьманська булава з Кабінету раритетів єпархіальної бібліотеки міста Лінчопін та латиномовний примірник "Пактів та Конституцій Війська Запорозького…" 1710 р. з Державного архіву Швеції у Стокгольмі.

З українських архівних та музейних зібрань представлено – п’ять універсалів 1687–1702 років, виданих у Батурині гетьманом Іваном Мазепою з Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського в м. Києві, а також Клейнод гетьмана Івана Мазепи – Знак гідності Голови Української Держави з ДП "Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький Арсенал" у м. Києві, - повідомляється на фейсбук-сторінці заповідника.

Виставка триватиме до 14 листопада.

Нагадаємо, в червні у Львові до 20-річчя візиту Папи Римського Івана Павла II до України відкрили пересувний музей з речами понтифіка.

Читайте також

1