День Києва 2021: план святкових заходів, де перекриють дороги та як вплине карантин

Чи вплине карантин на цьогорічні святкування та що підготувала столична влада
Ексклюзив
День Києва 2021: план святкових заходів, де перекриють дороги та як вплине карантин
Київ (фото: КМДА)
30 Травня 2021, 10:00
читать на русском

Кияни та гості міста цими вихідними відзначатимуть одразу два свята: 29 травня - День столиці та 30 травня - День Києва. З цієї нагоди відбуватимуться різні спортивні та культурні заходи, як онлайн, так і офлайн.

Парламент.UA з'ясував, чи вплине адаптивний карантин на святкування, куди краще піти з сім'єю та що підготувала київська міська влада.

День Києва: традиції та історія

У Києві щороку День Києва припадає на останню неділю травня. Відповідно цього року - 30 травня.

Вперше відзначили свято наприкінці травня 1982 року, коли Києву виповнилося 1500 років. Офіційно - роком заснування міста вважається 482 рік. Цього року ж Києву виповнюється вже 1539 років.

Від 1984 року на Андріївському узвозі почалися регулярні вернісажі. У 1987 році відбулось перше офіційне святкування Дня міста Києва. Цю дату запропонував журналіст В'ячеслав Лашук.

Зазвичай, заходи приурочені до Дня Києва відбуваються протягом трьох-п'яти днів. Зокрема це й традиційні спортивні змагання (велоперегони, спортивно-благодійна акція "Пробіг під каштанами", змагання з пляжного волейболу, відкрита регата, турнір з кікбоксингу та інше).

У парках та скверах проходять виставки квітів, виступають гурти. У муніципальнах мистецьких та освітніх закладах відбуваються звітні коцерти, вистави, виставки та інші культурні заходи.

Водночас на Майдані Незалежності відбувався великий концерт за участю українських артистів та шоу-колективів.

Київ, Майдан Незалежності, фонтан

Київ, Майдан Незалежності, фонтан (фото: УНІАН)

Адаптивний карантин та святкування: які зміни внесе COVID-19

Цьогоріч у Києві змінили формат проведення масових заходів, яких буде значно менше за попередні роки, на День Києва у зв'язку з епідеміологічною ситуацією. Заходи адаптують до чинних карантинних вимог.

Оскільки Київ перебуває у "жовтій" зоні карантині. Але деякі показники відповідають "зеленій зоні". Тому носіння захисних масок у громадських місцях та дотримання соціальної дистанції ніхто не скасовував.

Основними локаціями центральних святкових подій будуть Арка дружби народів та Співоче поле.

Як розповів міський голова Києва Віталій Кличко, святкова програма розпочалася 26 травня музичною екскурсією Андріївським узвозом від Муніципальної хорової капели імені Ревуцького. Екскурсія розпочалася від пам’ятника відомими персонажам – Проні Прокопівні та Свириду Голохвастову

Складаючи програму, ми намагалися охопити різні цільові аудиторії та передбачити для киян найрізноманітніші заходи, - запевнила директорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова.

Карусель, свято

Карусель, свято (фото: КМДА)

План заходів та подій: що підготувала столична влада

29 травня о 16.30 на киян чекає урочисте відкриття 50-ого ювілейного Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість", який знову відбуватиметься в оупен-ейр форматі протягом тижня та включатиме до 200 кінокартин. А 29-30 травня на Співочому полі відбудеться комерційний захід "Kyiv fan fest".

Окрім фестивальної частини, в місті заплановано й низку традиційних спортивних подій, турнірів та змагань із різноманітних видів спорту. Як завжди, святкування Дня Києва розпочнеться із наймасштабнішого щорічного спортивного благодійного проєкту в Україні "Пробіг під каштанами". Цього року пробіг відбудеться в чотири старти.

Цьогоріч вперше, через ризики, пов’язані з COVID-19, на старт не вийде "Команда здійсненої мрії" – команда діток, які отримали в Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України другий шанс на життя, розповіла директорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова.

Проєкт започаткували у 1993 році і на сьогодні є традиційною частиною святкування Дня Києва. Щороку Пробіг нагадує про проблему вроджених вад серця і можливості її розв’язання, а зібрані кошти йдуть на закупівлю необхідного обладнання.

Пробіг під каштанами 2019

Пробіг під каштанами 2019 (фото: probeg.kiev.ua)

Також 29-31 травня на центральних вулицях Києва плануються Всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування "Кубок столиці", Відкритий міський турнір із кікбоксингу на естраді Хрещатого парку біля Арки дружби народів, а також уже традиційна вітрильна регата на Київському річковому вокзалі біля причалу № 6 (біля Церкви Святого Миколая). А парках та скверах виступатимуть різні колективи.

Загалом у Києві пройде близько 50 різних спортивних заходів - турніри та змагання з різних видів спорту. Зокрема чемпіонати міста із кульової стрільби, з хортингу, стрільби з лука, швидкісного бігу, бадмінтону, бейсболу, баскетболу. Також відбудеться відкритий чемпіонат міста Києва з боротьби "Кураш"та всеукраїнські змагання "Кубок столиці".

Муніципальні музеї Києва також підготували цікаву програму для відвідувачів. Із 26 до 28 травня у Музеї історії міста Києва триватиме міжмузейний виставковий проєкт "Велика сімка", а 29-30 травня тут презентують нову тематичну екскурсію "Міфи і фейки про Київ".

29 травня о 10.00 в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" відкриється виставка "Старий Київ у поштівках". Вона триватиме до 6 червня.

Розважальні заходи:

29 травня - 05 червня - 50-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" біля Арки Дружби народів у Центральному парку культури та відпочинку міста Києва, який знову відбуватиметься в оупен-ейр форматі протягом тижня та включатиме до 200 кінокартин.

29 травня - 30 травня - "Kyivfan fest" - музично-розважальна програма за участю українських виконавців, анімаційно-розважальна програма для дітей, фуд-корти на території Співочого поля у Печерському ландшафтному парку.

Квиток на два дні коштує від 500 до 850 грн. На один день - від 300 до 500 грн.

  • 29 травня на Kyiv Fan Fest - Руслана, Соня Сотник, Жадан і Собаки, ZWYNTAR, Пирятин, Шмальгаузенъ та Ансамбль КЦ.
  • 30 травня - ТНМК, Станция Мир, KOZAK SYSTEM, KARNA, Drum&Tuba Band, Medovyi Polyn Band та OT VINTA!
Київ, Співоче поле, квіти

Київ, Співоче поле, квіти (фото: КМДА)

28 травня відбудуться святкові концерти до Дня Києва та Дня столиці біля Шевченківської, Подільської та Голосіївської районних державних адміністрацій.

29 травня святкування проходитимуть біля Голосіївської, Деснянської, Печерської, Дарницької, Святошинської, Дніпровської та Солом'янської адміністрацій. У Дарницькому районі столиці проводитимуть захід "Вечір джазу" присвячений Дню столиці та Дню Києва.

У Будинку культури "Конча-Заспа" 29 травня також проходитиме святкування. Буде ігровий майданчик з атракціонами, фотовиставка, весняно-феєричне шоу та культурно мистецька програма. Святкування розпочнеться о 12.00.

28 травня в Голосіївському парку ім. Максима Рильського о 15:00 розпочнеться фестиваль "Голосіївські сонячні дзвони".

Спортивні заходи:

29 травня - Всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування "Кубок столиці" на території Труханового острова.

30 травня, 11:00 -14:00 - Всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування "Кубок столиці" на території, обмеженій вулицями Володимирська – Ярославів Вал – Велика Житомирська з розміщенням арен змагань: старт біля станції метро "Золоті ворота", фініш та зона розміщення учасників на Софійській площі.

31 травня − Всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування "Кубок столиці" на території, обмеженій вулицями Володимирська, Богдана Хмельницького, Басейна, Мечникова, Кловський узвіз, Маріїнський парк, Хрещатик парк, парк "Володимирська гірка", Михайлівська площа, вулиця Десятинна з розміщенням арен змагань біля Українського дому на Європейській площі, фініш та зона розміщення учасників змагань у парку "Володимирська гірка".

30 травня, 08.00 - Вітрильна регата на Київському річковому вокзалі біля причалу № 6 (біля Церкви Святого Миколая).

30 травня - Відкритий міський турнір з кікбоксингу на Естраді Хрещатого парку біля Арки дружби народів у Центральному парку культури і відпочинку м. Києва.

Вітрильна регата

Вітрильна регата (фото: УНІАН)

Благодійні заходи:

30 травня, 07.00-15.00 - Благодійний захід "Пробіг під каштанами" за маршрутом: Майдан Незалежності – вул. Хрещатик – вул. Велика Васильківська – вул. Саксаганського – вул. Володимирська – вул. Жилянська – вул. Шота Руставелі – вул. Велика Васильківська – вул. Хрещатик – Майдан Незалежності.

Пробіг під каштанами 2019

Пробіг під каштанами 2019 (фото: probeg.kiev.ua)

На старт можна долучитися на Майдані Незалежності з дотриманням карантинних правил та обмежень. Обов’язковим є правильно одягнена маска та відстані між учасниками, рекомендовано мати із собою окуляри, інші засоби індивідуального захисту, враховуючи епідемічну ситуацію в столиці.

Також до пробігу зможуть долучитись онлайн, незалежно від часу та місця участі. Для цього необхідно завантажити безкоштовний мобільний додаток Strava, зареєструватися в ньому та долучитися до групи "Пробіг під каштанами".

У день заходу до 11:00 слід вийти на прогулянку або пробіжку, відкрити додаток, натиснути старт, через 5 км – фініш. Також можна зробити фото з пробіжки, завантажити його в додаток і зберегти результати старту. Усі учасники будуть відображені в рейтинговій таблиці із зазначенням локації, маршруту та даних пробіжки, - розповіла заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Олена Говорова.

Також у додатку можуть реєструватися корпоративні команди (для проведення внутрішнього тімбілдингу), а їхні учасники – долучатися до групи "Пробіг під каштанами". Організатори пропонують учасникам офлайн старту також завантажувати додаток та фіксувати свою участь.

Пробіг під каштанами 2019

Пробіг під каштанами 2019 (фото: probeg.kiev.ua)

Мистецькі заходи:

27 травня - 28 червня - Міжмузейний виставковий проєкт "Велика сімка", представлення творів семи видатних українських художників: Т. Шевченка, К. Малевича, О. Архипенка, Г. Нарбута, М. Бойчука, М. Примаченко, А. Криволапа у Музеї історії міста Києва.

27 травня - 29 травня - Віртуальна виставка-мандрівка "Київські етюди", бібліотека ім. В. В. Винниченка.

27 травня - 2 червня - Онлайн-виставка малюнків "Київ майбутнього очима покоління Z". Тема заходу: Наше рідне місто у просторі уяви майбутніх інженерів, будівельників, архітекторів та ландшафтних дизайнерів – маленьких киян, Печерський районний у місті Києві центр соціальних служб.

28 травня - Онлайн-зустріч із києвознавцем Михайлом Кальницьким "Дивовижні замки Києва", бібліотека ім. М. Костомарова.

28 травня - Лекція "Видатний киянин. Ігор Шамо – творець гімну Києва. Від створення до сьогодення", Будинок культури "Конча-Заспа".

29 травня - 30 травня - Нова тематична екскурсія "Міфи і фейки про Київ" у Музеї історії міста Києва

29 травня - 6 червня - Виставка "Старий Київ у поштівках" у Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця".

29 травня - "Не дарма це столиця" – онлайн-розповідь про те, як в інших країнах святкують День столиці, освітньо-культурний центр "Дивосвіт".

29 травня - "Травневий день, повитий сонцем Київ, як щастя, подарований тобі" – літературно-мистецький вечір, бібліотека ім. В. Кучера.

29 травня - Віртуальна виставка "Прекрасний Києве на предковічних горах", бібліотека № 132 м. Києва.

29 травня - Краєзнавча екскурсія "Містичні місця Києва", бібліотека імені І. Світличного.

29 травня - Вистава КТВЗК Театр Української традиції "Дзеркало" – "Котигорошко та калинова дудка".

30 травня - Виставка-експозиція "Стара фотографія розповідає", бібліотека ім. О. Олеся.

Травень, 2021 рік - Виставка книг про історичні місця і пам’ятки "Який дивний… старий город!" (М. Максимович)" у Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки.

Травень, 2021 рік - Виставка онлайн "Містика сучасного Києва", Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація.

Травень, 2021 рік - Віртуальна літературна лоція "Pro місто", Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація.

Травень, 2021 рік - Фотовиставка у вітринному просторі "Як тебе не любити, Києве мій", Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація.

Люди, святкування (фото: УНІАН)

Заходи для дітей:

24 травня - 31 травня - Творчий онлайн-проєкт #Києве_мій Департаменту освіти і науки, закладів освіти міста Києва.

25 травня - 30 травня - Міський фестиваль дитячої творчості "Як тебе не любити, Києве мій!", Київський Палац дітей та юнацтва.

25 травня - 29 травня - "Київський вальс" – святковий флешмоб, бібліотека № 115 для дітей.

28 травня - Хоровий фестиваль-конкурс для освітян м. Києва "Як тебе не любити, Києве мій" (спільно з Київським
будинком вчителя) у Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця".

28 травня - Вокальний фестиваль "Як тебе не любити, Києве мій!", Київський міський будинок учителя, Національний історико-архітектурний музей "Київська фортеця".

28 травня - Концерт учнів хореографічного відділення школи мистецтв Деснянського району ім. М. Д. Леонтовича, присвячений Дню Києва.

28 травня - "Вічний Київ. Згадки про столицю в українській літературі" – онлайн подорож (ЦРБ ім. П. А. Загребельного Деснянського району міста Києва).

28 травня - "Неймовірний Київ" (за творами Лади Лузіної) – літ-travel (бібліотека № 115 для дітей).

28 травня - Літературний перегляд "Величний Київ наш, тобі і вірш, і пісня, і любов", бібліотека ім. В. Дубініна для дітей.

28 травня - Краєзнавча подорож онлайн "По рідному місту, по рідному краю", бібліотека ім. А. Костецького для дітей.

28 травня - Поетичне рандеву з київськими поетами "О, Києве мій – в тобі казка і мрія", бібліотека № 9 для дітей м. Києва.

28 травня - "З історії вулиці Хрещатик" – історична мандрівка, бібліотека ім. С. Чекаліна для дітей.

29 травня - "Люблю я місто на Дніпрових кручах" – конкурс малюнку на асфальті, школа мистецтв Деснянського району ім. М. Д. Леонтовича.

29 травня - "Сім чудес Києва" – онлайн-екскурс містом, бібліотека № 115 для дітей.

29 травня - "Ангел Києва" – майстер-клас (бібліотека ім. Олійника).

29 травня - 30 травня - Святковий онлайн концерт учнів дитячої музичної школи № 28 до Дня Києва "Як тебе не любити …".

30 травня - "Київ різнобарвний" – бібліопленер, бібліотека для дітей № 119.

Травень, 2021 рік - Кубок Київського міського голови з шахів "Кришталева тура" серед учнів закладів освіти столиці (онлайн-формат), Київський Палац дітей та юнацтва.

Травень, 2021 рік - Міський багатожанровий онлайн-фестиваль "Творча весна-2021" (онлайн-формат), Київський державний будинок художньої та технічної творчості

Художній колектив народного танцю

Художній колектив народного танцю (фото: УНІАН)

Більше про митецько-розважальні заходи та заходи про дітей можна знайти за посиланням.

Також до Дня Києва єдина муніципальна книгарня "Сяйво книги" (розташована за адресою: вул. Велика Васильківська, 6) пропонує знижку у 30% на весь асортимент книг про місто. ​​Участь в акції беруть видання, присвячені історії, архітектурі, відомим людям, які пов’язали життя із Києвом.

Де можна відпочити у Києві на вихідні

Парки та сквери

До Дня Києва у парку "Перемоги" відкриють виставку квітів з фігурами персонажів мультика Angry Birds. Для цього виготовили спеціальні металеві каркаси, які заповнили грунтом, бегоніями та колеусом.

Фігура з квітами Фото: moemisto.ua

Читайте також

Фестивалі та концерти

На території ресторану "Курені" (Паркова дорога, 4) 29 та 30 травня відбудеться дводенний фестиваль Kureni City Picnic 2021. Він об'єднає українських та закордонних музикантів, артпроєкти, культурні події, вініловий маркет та їжу.

  • Квиток на один день (29 або 30 травня) коштуватиме 600 грн
  • Абонемент на два дні (29-30 травня) - 950 грн

На території фестивалю буду дві музичні сцени, на яких виступатимуть майже 20 виконавців (як українських, так закордонних): Afriquoi, Gaye Su Akyol, Луна, Blooms Corda, Denys Dudko Quintet, Dennis Adu Big Band, The Castle, krapka;KOMA, Аппекс, Sophistication, Nekiy Niko.

Діджеї: Jackmaster, Artem Titeev, Super DJ Mavr, Philipp Markovich, Karine, Shakolin, Miura b2b Ksenia Palfy, Kot + Kotki.

Також буде фудкорт, артзона та зона для йоги, дитячий майданчик, зони відпочинку та велопарковка. Дозволено вхід з тваринами. У рамках фестивалю Closer Record Store організовує вініловий маркет, де продаватимуть платівки.

Курені (фото: facebook.com/kurenikyiv)

Свято грузинського вина та KARTULI FEST 2021 на ВДНХ, Сад бажань (проспект Академіка Глушкова, 1) 29-30 травня.

На фестивалі можна буде відчути грузинську гостинність, почути грузинські пісні та побачити запальні танці від Шмаги Тагіашвілі, KAIA, Du-Du Band, DUDU DUDUNIA, ансамблі АССА і Кавказ, а також смачно поїсти.

На святі також виступить українська співачка ALYOSHA.

Цього року організатори розширили зону майтер-класів, на яких можна побачити, як виготовляється чача, навчитись ліпити правильні хінкалі, приготувати хачапурі по-айджарськи, а також взяти участь у конкурсах.

Фестиваль працюватиме з 11.00 до 22.00. Вхідний квиток коштує 100 грн, два дні - 200 грн.

Kartuli Fest

Kartuli Fest (фото: facebook.com/kartuli.fest)

Чи вплине святкування на роботу громадського транспорту та перекриття доріг

30 травня з 07:00 до 15:00 у Києві відбудеться 28-й щорічний благодійний спортивний "Пробіг під каштанами". У зв’язку з цим буде заборонено рух транспорту за маршрутом проведення заходу, повідомляє пресслужба КМДА.

З 09:00 до 13:00 заборонять рух транспорту за маршрутом: Майдан Незалежності – вулиця Хрещатик – вулиця Велика Васильківська – вулиця Саксаганського – вулиця Володимирська – вулиця Жилянська – вулиця Шота Руставелі – вулиця Велика Васильківська – вулиця Хрещатик – Майдан Незалежності.

Водночас наземний громадський транспорт також змінить маршрути на час проведення "Пробігу під каштанами".

Хрещатик

Хрещатик (фото: УНІАН)

З 12:00 29 травня у зв'язку з монтажем конструкцій перекриють рух Хрещатиком у межах вулиць: перехрестя Хрещатика з Михайлівською та Богдана Хмельницького, перехрестя Городецького та Заньковецької, перехрестя Пушкінської та Прорізної.

З 9:00 30 травня окрім зазначених перекриють рух на вулицях: Круглоуніверситетській, Пушкінській, Басейній, Павла Скоропадського, Льва Толстого, Антоновича, Саксаганського, Жилянській, Великій Васильківській, Фізкультури, Шота Руставелі, Рогнідинській, Еспланадній, Шовковичній, площі Бессарабській та бульварі Тараса Шевченка.

Орієнтовний час закінчення пробігу та відновлення руху — 30 травня о 13:00. Рух Хрещатиком відновлять зранку 31 травня.

Крім центру столиці, інші вулиці перекривати не планують.

1