У США сьогодні обирають президента

Наразі уже відомі результати голосування у перших містечках
У США сьогодні обирають президента
Вибори в США (фото: NBC News)
3 Листопада 2020, 15:10
читать на русском
Сьогодні, 3 листопада, американці обирають президента. Головними конкурентами в боротьбі за президентське крісло є чинний глава держави, республіканець Дональд Трамп і представник Демократичної партії, колишній віце-президент Джо Байден.

Як повідомляє U.S. Elections Project, уже майже 100 млн американців проголосували.

У зв'язку із епідеміологічною безпекою через пандемію COVID-19 цьогорічний підрахунок голосів займе більше часу через відправку значної кількості бюлетенів поштою, передає Укрінформ.

Згідно з останніми соцопитуваннями, демократ Джо Байден випереджає у рейтингу чинного президента. Так, його перевага над Трампом дорівнювала приблизно 8% при статистичній помилці до 3,2%.

Наразі уже відомі результати голосування у перших містечках. Так, у Діксвілл-Нотч у штаті Нью-Гемпшир Байден отримав п'ять голосів, а чинний президент Дональд Трамп - нуль. У місті Міллсфілд більшість голосів виборці віддали за Трампа - 16 голосів, за Байдена - 5 голосів.

Читайте також

За даними передвиборних рейтингів ресурсу RCP, Байден випереджав Трампа майже на 7% (50,7% проти 44,0%).

Окрім президента, американці сьогодні оберуть віцепрезидента країни, 35 сенаторів, 435 членів Палати представників, 13 губернаторів та місцеві органи влади.

Варто зазначити, що в США діє непряма система виборів, тому переможця визначають не за результатом волевиявлення більшості громадян, а голосуванням делегатів від кожного штату.

Воно пройде через 41 день після загальних виборів - 14 грудня 2020 року. Офіційне оголошення переможця відбудеться 6 січня 2021 року.

Нагадаємо, що підприємства і роздрібні магазини в США забивали вітрини дошками і вживали інші заходи безпеки в очікуванні потенційних заворушень в день виборів президента або після нього.

1