У США вручили Шнобелівську премію миру: хто отримав і за що

Лауреатами стали 10 дослідницьких команд
У США вручили Шнобелівську премію миру: хто отримав і за що
Шнобелівська премія-2023
18 Вересня 2023, 21:36
читать на русском

В Гарвардському університеті відбулася 33 церемонія нагородження Шнобелівської премії – альтернатива на престижну міжнародну Нобелівську премію.

На церемонії лауреати Нобелівської премії вручили 10 Шнобелівських нагород ученим із 24 країн, про це йдеться на сайті організації.

Варто зазначити, що щорічно вручають премію за десятьма номінаціями, але їх список завжди відрізняється. Цього разу нагороди були такими:

Премія з медицини

Гуппі вчених із США, Канади, Македонії, Ірану та В’єтнаму, які вивчали трупи людей на предмет однієї конкретної ознаки. Чи однакова кількість волосків зростає у нас в обох ніздрях.

Премія з хімії

Її отримав палеонтолог Ян Залашевич, який пояснив, чому так багато вчених люблять облизувати камінці.

Премія з машинобудування

Дослідники з Індії, Китаю, Малайзії та США отримали її за пожвавлення мертвих павуків для використання як механічні захватні інструменти.

Премія з літератури

Шнобелівку отримали чотири фахівці, які вивчали відчуття людей, які повторюють одне й те саме слово багато-багато разів поспіль. Вчені досліджували це явище, яке називається “відчуженням слів” та “семантичним насиченням”.

Премія з охорони здоров’я

Її отримав південнокорейський та американський дослідник Пак Сон Мін, який створив туалет, який збирав би чимало зразків сам.

Премія у комунікаціях

Дісталася колективу з Аргентини, Іспанії, Колумбії, Чилі, Китаю та США, які вивчали розумову діяльність людей, які легко можуть говорити задом наперед.

Премія з харчування

Японські вчені отримали шнобелівку за досліди з електрифікованими паличками для їжі та соломинками для коктейлів. Вони з’ясовували, чи змінюється у разі смак їжі.

Премія у галузі освіти

Група дослідників з Китаю, Канади, Великобританії, Нідерландів, Ірландії, США та Японії досліджували, як нудні лекції впливають на викладачів та студентів.

Премія з психології

Її отримали американські вчені за вуличні експерименти: вони підраховували, скільки випадкових перехожих зупиняться, щоб подивитися нагору, якщо побачать людину, яка стоїть і дивиться нагору.

Премія з фізики

Вчені з Іспанії, Галісії, Швейцарії, Франції та Великобританії вирішили виміряти, наскільки сексуальна активність анчоусів впливає на змішування океанської води.

Чому українські науковці їдуть за кордон, як фінансують науку в інших країнах і чи має Україна хоча би примарний шанс наздогнати сучасний науковий світ  Рarlament.ua дізнавався у розмові з молодим науковцем, кандидатом хімічних наук Володимиром Ткачем, який має особистий досвід наукової роботи в Бразилії та Португалії.

Читайте також