У Таджикистані легалізували відкуп від армії

Ті, хто не хоче служити, зможуть отримати військовий квиток через місяць після платних підготовчих курсів
У Таджикистані легалізували відкуп від армії
Таджицькі військові (Фото: Радіо Озоді)
20 Січня 2021, 19:43
читать на русском

У Таджикистані парламент одноголосно ухвалив законопроєкт "Про військову службу і військові обов'язки", згідно з яким отримати військовий квиток можна буде не тільки після служби в армії, але і після проходження місячного платного курсу.

Про це повідомило "Радіо Озоді".

Повідомляється, що в Таджикистані щороку забирають до війська близько 10% чоловіків, які досягли призовного віку. Ті, хто не потрапив під призов, зможуть отримати військовий квиток після місячного платного курсу як резервіст.

Порядок проходження курсів і ціна поки не затверджені.

Крім того, відтепер у Таджикистані випускники ВНЗ, в яких були військові кафедри зможуть отримати звання офіцерів запасу після року військової служби, тоді як раніше було достатньо 40-денних курсів. Також на роботу в судову систему, прокуратуру, органи по боротьбі з корупцією та виконання покарань тепер прийматимуть лише громадян, які пройшли військову службу.

Однак правозахисниця з організації "Офіс громадянських свобод" Ділрабо Самадова вважає, що новий законопроєкт знизить боєздатність армії. На її думку, служити будуть змушені тільки бідняки, що знизить престиж військової служби серед жителів Таджикистану.

Якщо громадянське суспільство і правозахисники не будуть брати участь в розробці закону, то він, швидше за все, буде дискримінаційним і бути одним зі способів поповнити бюджет, - вважає правозахисниця.

Читайте також

Нагадаємо, у жовтні на виборах президента у Таджикистані переміг чинний глава держави Емомалі Рахмон. Рахмон керує державою від листопада 1994 року. 2016 року до Конституції було внесено поправки, згідно з якими він може перебувати на своїй посаді довічно.