У вересні міжнародні резерви України скоротилися на 8,7% - Нацбанк

У регуляторі підкреслили, що у вересні резерви зменшилися з урахуванням періоду пікових виплат за зовнішніми борговими зобов`язаннями держави
У вересні міжнародні резерви України скоротилися на 8,7% - Нацбанк
Фото: НБУ

Міжнародні резерви України у вересні скоротилися на 8,7% і складають 26,5 мільярдів доларів.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

У регуляторі підкреслили, що у вересні резерви зменшилися з урахуванням періоду пікових виплат за зовнішніми борговими зобов`язаннями держави.

Читайте також

Також НБУ, протягом місяця динаміку резервів визначали, зокрема, операції уряду з управління державним боргом. Загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті становив 2 664,8 млн дол. США (в еквіваленті).

Зокрема, 2 211,7 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення єврооблігацій (ОЗДП), 417,4 млн дол. США – на виконання зобов’язань перед МВФ, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас валютні надходження на користь уряду становили 445,0 млн дол. США (в еквіваленті), зокрема 111,9 млн дол. США – від розміщення ОВДП, - йдеться в повідомленні.

Також, за даними регулятора, на динаміку резервів вплинули і операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. У вересні попит на валюту перевищував пропозицію, зокрема, через активізацію імпортерів і компаній, які купували валюту для виплат за зовнішніми боргами.

Для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк виходив на ринок з інтервенціями з продажу валюти, які за підсумками місяця становили 231,5 млн дол. США. В окремі дні, коли на ринку спостерігалася надлишкова пропозиція валюти, Національний банк поповнював резерви і в межах таких інтервенцій придбав 34,0 млн дол. США, - повідомили в НБУ.

1