У ВООЗ склали портрет типового пацієнта з мавп'ячою віспою 

У кого найчастіше діагностують це інфекційне захворювання
У ВООЗ склали портрет типового пацієнта з мавп'ячою віспою 
Лікарня, хворі Фото: УНІАН
10 Липня 2022, 22:08
читать на русском

Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала новий докладний звіт, присвячений розповсюдженню мавп'ячої віспи у світі.

Фахівці описали типового пацієнта з цим вірусним зоонозним захворюванням, яке стрімко розповсюджується світом.

Зазначається, що від 1 січня по 4 липня зареєстрували 6027 лабораторно підтверджених випадків зараження та три випадки смерті у 59 країнах, територіях та районах (Африка, Америка, Європа, Східне Середземномор'я, Західно-Тихоокеанський регіон). Більшість заражених (4920) - у Європі (в основному у Великій Британії, Німеччині, Іспанії, Франції та Португалії), а також Північній та Південній Америці (902). Усі троє загиблих – в Африці.

За тиждень, з 27 червня по 4 липня, виявили 2614 хворих (зростання склало 77%), два пацієнти — обидва в Центральноафриканській Республіці — померли. Один випадок пов'язаний із місцевою передачею інфекції.

Згідно з даними ВООЗ, у 4406 з 6027 пацієнтів, мавпа віспа в основному зустрічалася серед чоловіків - їхня частка склала 99,5% (4385 з 4406); середній вік - 37 років.

Цей спалах, як і раніше, непропорційно зачіпає чоловіків від 18 до 44 років, оскільки на них припадає 79% випадків; 0,1% (шість із 5584) випадків із доступними даними про вік припадає на вік 0-17 років, — йдеться у звіті.

Однак заражені є і серед неповнолітніх: приблизно третина випадків — діти віком до 10 років, половина молодша за п'ять років. Як саме вони заразилися — поки що не відомо.

Серед іншого новий звіт італійських учених підтвердив, що під час нинішнього спалаху віспи мавп головною групою ризику стали чоловіки, які практикують незахищений секс із чоловіками.

Щодо сексуальної орієнтації, то 60% (1214 з 2025 осіб, за якими доступна така інформація) — геї, бісексуали та інші чоловіки, які практикують секс із представниками своєї статі. Крім того, 41% (335 із 827) мають позитивний ВІЛ-статус. Найчастіше мавп'яча віспа передавалася від людини до людини саме через статевий контакт.

Клінічна картина, властива нинішньому спалаху, на думку ВООЗ, нетипова, оскільки багато пацієнтів не мали класичних симптомів віспи мавп - лихоманку, збільшення лімфатичних вузлів з подальшим утворенням макулопапул (ураження шкіри з плоскою основою), везикул (наповнені рідиною бульбашки) внаслідок гнійного процесу). Серед пацієнтів, у яких виявили хоча б одну ознаку цього захворювання, 81% страждали від висипу по всьому тілу, у 41% вона локалізувалася в галузі геніталій, 50% зіткнулися з лихоманкою.

Нагадаємо, вірус мавпячої віспи - віспоподібне захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як передається хвороба, які ознаки та симптоми має, а також яка профілактика і діагностування віспи мавп.

У Нігерії цього року вже зафіксували першу смерть від мавпячої віспи. Це перший летальний випадок у світі у 2022 році.

Читайте також

1