У ЗМІ спотворюють довгострокові прогнози погоди - синоптикиня Діденко

Розвиток метеорології дозволяє спрогнозувати погоду лише на 3-5 діб наперед
Ексклюзив
У ЗМІ спотворюють довгострокові прогнози погоди - синоптикиня Діденко
Осінь, погода Фото: Pexels
19 Жовтня 2021, 13:46
читать на русском

Синоптик може спрогнозувати погоду лише на 3-5 днів наперед, тому ЗМІ публікують багато фейкових та спотворених довгострокових прогнозів погоди.

Про це розповіла синоптикиня Наталка Діденко ексклюзивно для Парламент.UA.

 Але з того, що бачу в ЗМІ – дуже багато фейків і спотворених прогнозів. З мого боку коментувати такі речі некоректно і непрофесійно, - сказала Діденко.

Вона зазначила, що всі довгострокові прогнози - це 50 на 50 правди. Адже незалежно від країни та обладнання, розвиток метеорології дозволяє спрогнозувати погоду лише на одну, 3-5 діб наперед.

Тобто, якщо я зараз скажу, що взимку очікуються морози, то свій прогноз я виправдаю на 50%. Якщо повідомлю, що влітку буде спека – те ж саме. Тому такі заяви з мого боку будуть некоректними і непрофесійним, - пояснила вона.

За її словами, існують науково-дослідні інститути та вчені, які розробляють довгострокові прогнози, але вони недосконалі.

"У листопаді температура буде вищою за норму, а кількість опадів нижчою за норму". Це - прогноз, але його практичне застосування близьке до нульового. У прогнозі погоди ключове слово -"прогноз". За статистикою, наразі вірогідність синоптичного прогнозування є дуже високою, це  80-90%, - додала Наталка Діденко.

Нагадаємо, погода в Україні до кінця тижня буде мінливою - очікуються градусні гойдалки.

Читайте також

1