Учені навчилися вирощувати деревину в пробірці

Біологи виростили деревину у формі гелевої матриці
Учені навчилися вирощувати деревину в пробірці
Дерево в пробірці (Фото: Хімагростеп)
26 Січня 2021, 01:00
читать на русском

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту США виростили деревину в гелевій матриці.

Про це пише видання New Atlas.

Спочатку вчені виділили живі клітини з листя цинії. Їх помістили в рідке живильне середовище. Там вони почали активно відтворюватися. Потім цю партію клітин перенесли на тривимірну гелеву матрицю, і їх розмноження продовжилося.

Вчені змогли "налаштувати" структурні характеристики вирощуваної деревини за допомогою рослинних гормонів ауксину і цитокініну. Вони змушують клітини виробляти лігнін. Цей органічний полімер надає деревині твердість. Варіюючи рівні двох гормонів, можна було контролювати цей параметр. В результаті вчені виростили невелику жорстку дерев'яну структуру в формі гелевої матриці.

Якщо подальші експерименти будуть успішними, технологія може дозволити вирощувати меблі та інші дерев'яні предмети відповідної форми. Тобто не потрібно буде рубати лісу, а потім обробляти деревину і підганяти її під розміри. Необхідність у збірці меблів також відпаде - можна відразу створювати готову конструкцію.

Залишається невирішеним питання: як перенести наш успіх на інші види рослин? Було б наївно думати, що ми можемо застосовувати одну й ту ж стратегію для різних видів. Не виключено, що до кожного типу деревини потрібен свій підхід, - заявив доктор Луїс Фернандо Веласкес-Гарсіа, який спостерігав за дослідженням.

Читайте також

Нагадаємо, ізраїльська компанія Vertical Field запроваджує в Україні проєкт з вирощування овочів та фруктів поблизу місць споживання продуктів — ресторанів та супермаркетів на вертикальних полях.

Як пояснили агрономи, на вертикальних міських фермах можна вирощувати різноманітні фрукти та овочі — від листяної зелені та трав до полуниці і грибів тощо. Компанія зазначає, що такі «поля» використовують на 90% менше води, ніж традиційне господарство.

1