Учені почали тестувати на людях таблетки від раку

Дослідники з'ясували, що препарат ефективний при лікуванні раку молочної залози, передміхурової залози, мозку, яєчників, шийки матки, шкіри й легенів
Учені почали тестувати на людях таблетки від раку
Таблетки (Фото: picabu)
3 Серпня 2023, 22:59
читать на русском

У США науковці розпочали випробування на людях таблеток проти раку. Новий препарат розроблявся 20 років і зараз проходить доклінічні дослідження. Попередні результати показали, що препарат вбиває великі ракові пухлини, не зачіпаючи здорові клітини організму. Тож, результати обнадійливі.

Про це повідомляє Sky News.

Над препаратом працює одна з найбільших американських організацій з дослідження та лікування раку. Він націлений на раковий варіант білка, який називається ядерним антигеном проліферуючих клітин (PCNA). Саме цей білок, мутуючи, сприяє росту й відновленню ракових клітин. Довгий час вважалося, що його не можна побороти або переформатувати.

Професорка Лінда Малкас, яка займається розробкою препарату, пояснила: PCNA схожий на головний термінальний вузол авіакомпанії, що містить кілька виходів на літак. «Наша пігулка від раку схожа на сніжну бурю, яка закриває ключовий вузол авіакомпанії, припиняючи всі польоти та вильоти лише для літаків, які перевозять ракові клітини», – сказала вона.

Попри те, що початкові результати є перспективними, дослідження на цей час дійшли лише до висновку, що медикаменти можуть пригнічувати ріст пухлини у тварин, а зараз триває перша фаза клінічних випробувань на людях.

Дослідники з'ясували, що препарат ефективний при лікуванні раку молочної залози, передміхурової залози, мозку, яєчників, шийки матки, шкіри й легенів. Тепер науковці сподіваються, що цей прорив може привести до розробки більш цілеспрямованих ліків проти раку в майбутньому.

Нагадаємо, пацієнти з онкологією в Україні можуть отримати безкоштовне хімієтерапевтичне лікування.

Читайте також

1