УЄФА вимагає прибрати з футбольної форми українців напис "Героям слава!"

Асоціація футболу України веде перемовини з УЄФА, аби залишити гасло без змін
Головне
УЄФА вимагає прибрати з футбольної форми українців напис "Героям слава!"
Новий дизайн форми української збірної (фото: Андрій Павелко / Facebook)
10 Червня 2021, 15:19
читать на русском

Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА), на вимогу Росії, переглянула дизайн форми української збірної і вимагає прибрати звідти напис "Героям слава!", оскільки, на їхню думку, у поєднанні з гаслом "Слава Україні!" він є політичним і "має історичний і мілітаристський підтекст".

Про це йдеться у заяві УЄФА, оприлюдненій сьогодні, 10 червня.

Після висловленої стурбованості з боку Російського футбольного союзу УЄФА підтвердив свою позицію щодо елемента дизайну на передній частині футболки національної збірної України (карта України). У резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, яка була схвалена членами-державами, визнані територіальні межі, які зображені на формі національної збірної.

З цієї причини УЄФА не вимагає яких-небудь змін цього елемента дизайну, оскільки він відповідає критеріями, викладеними в статті 12 правил УЄФА про екіпіровку.

УЄФА також підтверджує, що слоган "Слава Україні" на зовнішній стороні футболки був затверджений в 2018 році. УЄФА вважає, що він відповідає статтям 13 і 19 регламенту УЄФА про екіпіровку. Сам по собі цей слоган може розглядатися як загальна і неполітична фраза загальнонаціонального значення і, отже, може бути присутнім на футболці збірної України.

 УЄФА уважно вивчив недавно доданий на новий комплект форми слоган "Героям слава", який був представлений на ознайомлення в УЄФА, і затверджений в грудні 2020 року. Однак в той час не розглядалася взаємозв'язок між двома фразами. Після подальшого аналізу було прийнято рішення, що конкретне поєднання двох фраз вважається виключно політичним за своєю природою, має історичний і мілітаристський підтекст. Тому слоган повинен бути вилучений, щоб екіпірування могла використовуватися на матчах під егідою УЄФА відповідно до статті 5 регламенту УЄФА про екіпіровку, - йдеться у заяві.

Читайте також

Своєю чергою Асоціація футболу України зараз веде переговори з УЄФА. УАФ намагається залишити слоган" Героям слава" на формі збірної України, який раніше заборонив УЄФА. Про це повідомило AFP.

Україна веде переговори з УЄФА про скасування рішення за формою до Євро-2020", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, українці презентували оновлену форму збірної України. На передній частині футболки зображена територія країни з гербом України, на задній стороні нанесено привітання" Слава Україні", а на комірах зсередини відповідь на нього"Героям слава".

Ця форма викликала обурення у РФ, яке вилилося в скаргу Російського футбольного союзу в УЄФА. Після неї УЄФА оновило вимоги до форми української збірної.