Україна готова до опалювального сезону на 60% - Шмигаль

Від початку року в Україні відремонтували 14, 5 тис. км повітряних ліній, відновили понад 60% пошкоджених теплоелектростанцій, ТЕЦ, котелень
Головне
Україна готова до опалювального сезону на 60% - Шмигаль
Опалення
31 Липня 2023, 10:40
читать на русском

В Україні стан підготовки до опалювального сезону становить 60%, заявив прем’єр Денис Шмигаль.

Про це Денис Шмигаль сказав під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України.

"Стан підготовки до опалювального сезону зараз 60%", - констатував прем`єр.

За його словами, з травня в Україні працює штаб з підготовки до зими, який створив уряд. Шмигаль зауважив, що наразі вже відремонтовані 4 атомні енергоблоки, 9 енергоблоків теплових електростанцій, 6 гідроагрегатів. До початку опалювального сезону Міненерго поставлено чітке завдання – повернути в енергосистему 1,7 ГВт потужностей, додав він.

"Накопичуємо енергоресурси. Газ у сховищах 11,7 млрд м куб газу, це 80% від запланованих обсягів. На складах маємо 1,5 млн тонн вугілля із запланованих 1,8 млн тонн", - запевнив прем’єр.

За його словами, від початку року в Україні відремонтували 14, 5 тис. км повітряних ліній, відновили понад 60% пошкоджених теплоелектростанцій, ТЕЦ, котелень.

Прем’єр зауважив, що наразі триває закупівля комунальної техніки для 12 регіонів, які цього потребують, на 50 млн грн, залучаються кошти міжнародних партнерів.

Технічно до опалювального сезону 2023-2024 Україна буде готова до 1 жовтня, заявив віцепрем`єр Олександр Кубраков.

"На сьогодні стан підготовки 60%. Це — середній по Україні. Ми маємо чіткий графік і на 1 жовтня плануємо 100% готовності по всіх об'єктах, які необхідні", — каже міністр.

Підприємства теплової генерації відновлені практично на 100%. Під особливим контролем — питання відновлення уражених об'єктів критичної інфраструктури, облаштування захисту від атак дронів та крилатих ракет.

Загалом, на відновлення теплопостачальних підприємств з держбюджету у 2023 році передбачили понад пів мільярда гривень, додає Кубраков.

Нагадаємо, протягом року окупанти 271 раз влучили в енергетичні об’єкти України, чим завдали величезних збитків енергосистемі країни, тому відновити усі необхідні потужності до початку опалювального сезону неможливо.

Читайте також