Ситуація з електроенергією взимку буде гірша, ніж торік - експерти

Фахівці радять запастися генераторами та павербанками
Головне
Ситуація з електроенергією взимку буде гірша, ніж торік - експерти
Електрична лампа (Фото: pexels)
14 Липня 2023, 12:43
читать на русском

Протягом року окупанти 271 раз влучили в енергетичні об’єкти України, чим завдали величезних збитків енергосистемі країни, тому відновити усі необхідні потужності до початку опалювального сезону неможливо.

Як повідомляє "Економічна правда", за словами енергетиків, взимку, коли споживання електрики в Україні зросте, можуть знову початися масові відключення світла навіть за відсутності нових обстрілів.

За словами прем’єра Дениса Шмигаля, в Україні немає жодної ТЕС чи ГЕС, яка б узимку не зазнала ворожих атак.

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук розповів, що компанія проводить планові ремонти та відновлення пошкоджених блоків теплоелектростанцій.

"Поточні ремонти робимо п'ятий місяць поспіль: сім блоків зробили, ще стільки ж – у процесі. У 2023 році плануємо привести до ладу 27 блоків ТЕС. Також потрібно відновити 1,4 ГВт генеруючих потужностей", – повідомив він.

"Умови, у яких ми почнемо цю зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими. Ми закінчили останній ОЗП, коли 75% теплової генерації були зруйновані або пошкоджені. Цього не було у 2022 році", – пояснив Сахарук.

Однак експерти сумніваються, що до початку опалювального сезону вдасться відновити хоча б половину потужностей.

"Енергетична частина готується, ведеться велика робота з відновлення і високовольтних мереж, і генерації. Однак усе зробити не вдасться. Як би ми не старалися, навіть за наявності грошей, терміни виготовлення та доставки обладнання не дозволять упоратися до нового опалювального сезону. Високовольтна мережа буде відновлена максимум на 30-40% відносно її нормального стану", – заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Експерт з енергетики Геннадій Рябцев також не виключає, що цей опалювальний сезон буде складнішим ніж той, який вже пройшла Україна. "Чому кажуть, що може бути гірше, ніж минулого року? Через відсутність резерву генеруючих потужностей. Баланс у нас зараз не достатньо міцний", - заявив експерт.

За словами голови парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, найбільша проблема зараз – відсутність запасу міцності в мережах "Укренерго", а саме – на підстанціях компанії.

"Ми залежні від великих генеруючих об’єктів, які видають електроенергію через великі підстанції. Відповідно, критично важливе значення має запас міцності на тих підстанціях, а зараз він недостатній", – зазначив депутат.

"Якщо Запорізької АЕС у системі не буде, то в нас будуть досить відчутні проблеми з генерацією. Розмір цього дефіциту, як мені особисто вбачається, перекрити імпортом ми не зможемо. Просто стільки імпорту ми не затягнемо. Тому взимку цілком можуть бути обмеження", – вважає Харченко.

Енергетики не виключають, що будуть системні аварії, проте сподіваються, що загального блекауту вдасться уникнути.

"Системні аварії будуть. Вони будуть викликані обстрілами, підвищенням навантаження в мережах, аварійними зупинками енергоблоків. Однак про загальноукраїнський блекаут мова не йде", – заявив Рябцев.

Що стосується підготовки населення до зими, то українцям радять подбати про наявність павербанків, та генераторів.

"Якщо у вас є генератор, проведіть його техогляд і запасіться пальним. Те саме стосується потужних павербанків. Готуйтеся до того, що ці речі вам знадобляться. Імовірність такого сценарію дуже велика", – попереджає Харченко.

Виконавчий директор ДТЕК Сахарук вважає, що варто звернути увагу на утеплення будинків.

За словами Рябцева, варто забезпечити автономне енергозабезпечення будинків на випадок аварій.

"Обладнання є і ціни значно нижчі, ніж були на піку попиту. Краще вкластися зараз, ніж потім сидіти без електрики та пального. Українцям треба зрозуміти: до кінця війни проблеми з електроенергією не зникнуть. Труднощі будуть навіть після її закінчення, тому краще до цього бути готовим", – підсумував Рябцев.

Нагадаємо, проблеми з постачанням електроенергії мають багато українських регіонів. Але насамперед це Київська та Одеська області через особливості енергетичного вузла. У Київській та Одеській областях навіть зараз відбуваються відключення через аварії, через те, що недостатньо надійно працює обладнання.

Читайте також