Україна направила до Гааги докази воєнних злочинів Росії у Криму

Зокрема про руйнування та знищення культурних пам'яток
Україна направила до Гааги докази воєнних злочинів Росії у Криму
Суд, правосуддя Фото: facebook.com/sap.gov.ua
13 Серпня 2021, 15:27
читать на русском

Україна направила повідомлення щодо воєнних злочинів Росії проти об’єктів культурної спадщини в тимчасово окупованому Криму до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Зазначається, що генпрокурорка України Ірина Венедіктова підписала це повідомленні щодо МКС. Там йдеться про широкомасштабне привласнення і руйнування об’єктів культурної спадщини, не виправданих воєнною необхідністю і здійснюваних незаконним чином і безцільно.

Культурні цінності, що перебувають у музеях АР Крим та м. Севастополь, а також культурна спадщина, розташована на цій території, є власністю держави Україна, національним багатством, невід’ємною складовою національного культурного надбання та охороняється як національним законодавством, так і міжнародним правом, - йдеться у повідомленні.

У документів, який спрямували до суду Гааги, наведені докази масштабного руйнування і привласнення наступних об’єктів культурної спадщини:

  • стародавнє місто Херсонес Таврійський;
  • Церква Івана Предтечі у м. Керч;
  • Кримська астрофізична обсерваторія;
  • Вежа Костянтина та Докова Башта у м. Феодосія;
  • історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї – Ханський палац, Чуфут-Кале.

Крім того, Україна повідомила про численні випадки незаконних археологічних розкопок та модифікацій культурних цінностей у Криму, зокрема поселень Кермен-Бурун та Сиваг-Кермен.

Також, як зазначається, під час будівництва траси "Керч - Севастополь" та шляхопроводів у Севастополі були знищені інші об'єкти культурної спадщини.

Україна направила всі ці докази до суду в Гаазі, аби той долучив їх до свого розслідування. Крім цього, в Україні розслідуються у 23 кримінальних провадженнях за понад 100 фактами умисного знищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури, незаконного проведення пошукових, археологічних робіт, вивезення культурних цінностей з тимчасово окупованої території Криму.

Нагадаємо, що Міжнародний арбітраж в Гаазі призупинив розгляд по суті позову проти Російської Федерації, який подала Україна за захоплення кораблів і військових моряків у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Читайте також

1