Україна не отримала звіт про катастрофу літака МАУ від Ірану - МЗС

Остаточний звіт з технічного розслідування є фінальним документом, на якому надалі базуватиметься розслідування
Важливо
Україна не отримала звіт про катастрофу літака МАУ від Ірану - МЗС
Літак (фото: Pexels)
23 Грудня 2020, 14:53
читать на русском

Україна не отримувала від Ірану остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін в інтерв’ю "Громадському радіо".

Єнін зазначив, що Україна неодноразово чула від Ірану, що звіт готовий, що зараз завершується переклад.

Я ці слова чую останні два місяці ледь не щотижня, однак документи відсутні. Відповідно до Чиказької конвенції, якщо технічне розслідування не завершується впродовж одного календарного року з моменту катастрофи, іранська сторона зобов’язана оприлюднити проміжний звіт, - наголосив заступник міністра.

За його словами, остаточний звіт з технічного розслідування є тим фінальним документом, на якому надалі базуватиметься як кримінальне розслідування, так і визначення відповідних компенсацій та сум, про які йдуть переговори з Іраном.

Читайте також

Заступник голови МЗС України наголосив, що наразі зарано коментувати звіт, оскільки українська сторона з нетерпінням чекає на завершення технічного розслідування, лише після цього буде коректно коментувати справжні причини авіакатастрофи.

Можу зазначити лише, що українська сторона наполягає на об’єктивному і неупередженому розслідуванні. Ми неодноразово наголошували іранській стороні, що будь-які спроби підкупити нас, обміняти правду на той чи інший рівень компенсацій в цьому випадку не пройдуть, - сказав Єнін.

Нагадаємо, вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

А 11 січня Іран офіційно визнав вину за збиття українського літака із зенітно-ракетного комплексу протиповітряної оборони.

До того ж Іран відкликав пропозицію про виплати родинам загиблих в авіакатастрофі літака МАУ під Тегераном у січні цього року.

22 грудня Іран представив остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752. Літак був збитий після вильоту з Тегерана зенітною ракетою через людську помилку.

1