Україна ніколи не хотіла цієї війни й не хоче воювати роками: Зеленський звернувся до НАТО

Президент вважає, що НАТО має показати, що це дійсно "найпотужніше оборонне обʼєднання у світі"
Головне
Україна ніколи не хотіла цієї війни й не хоче воювати роками: Зеленський звернувся до НАТО
Володимир Зеленський / Фото: president.gov.ua
24 Березня 2022, 13:54
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський закликав НАТО надати нашій державі військову допомогу в обсягах, які дадуть змогу українській армії протистояти військовому арсеналу рф.

Про це він сказав під час виступу в режимі відеоконференції на саміті країн-членів Північноатлантичного альянсу, який відбувається в Брюсселі

Україна не має потужної протиракетної зброї. Має значно меншу авіацію, ніж росія. Тому їхня перевага в небі – це застосування зброї масового знищення. І ви бачите наслідки сьогодні – скільки людей убито, скільки мирних міст зруйновано, - сказав Зеленський на початку виступу.

Він наголосив, що українська армія вже місяць протистоїть вторгненню рф у нерівних умовах. Наслідком російської переваги є численні жертви, зокрема й серед мирного населення України.

Зеленський зазначив, що для порятунку людей та всієї країни Україні потрібна військова допомога без обмежень.

Він нагадав, що Україна зверталася до НАТО з проханням закрити небо для російської військової авіації або надати літаки.

Ви маєте тисячі бойових літаків, але нам поки що не дали жодного. Ми зверталися по танки, щоб ми могли деблокувати наші міста, які зараз гинуть, – Маріуполь, Бердянськ, Мелітополь та інші. Міста, у яких росія тримає в заручниках сотні тисяч людей, штучно створює голод – ні води, ні їжі, нічого немає там. Ви маєте не менше 20 тисяч танків. Україна просила відсоток, один відсоток від усіх ваших танків, віддати нам чи продати. Але ми не маємо поки що ясної відповіді. Це найстрашніше під час війни – не мати ясних відповідей на запити про допомогу, – зазначив Зеленський.

Він наголосив, що Україна ніколи не хотіла цієї війни й не хоче воювати роками:

Ми просто хочемо врятувати наших людей. Ми хочемо вижити.

На думку президента, НАТО ще може запобігти смертям українців від російських ударів, надавши зброю, якої потребує українська армія.

Президент закликав Альянс надати Україні один відсоток від усіх їхніх літаків, усіх танків, а також системи залпового вогню MLRS, протикорабельну зброю, засоби протиповітряної оборони.

Коли це все нарешті буде, це дасть нам так само як і вам, сто відсотків безпеки, – переконаний Зеленський.

Президент додав, що НАТО ще має показати, що може зробити для порятунку людей, "показати, що це дійсно найпотужніше оборонне обʼєднання у світі".

Читайте також

1