Україна отримає від Норвегії та Британії мікродрони Black Hornet

Вартість обладнання становитиме до 90 мільйонів норвезьких крон
Україна отримає від Норвегії та Британії мікродрони Black Hornet
Дрон Black Hornet. Фото: Торбйорн Кьосволд, Збройні сили Норвегії
24 Серпня 2022, 16:07
читать на русском

Норвегія та Велика Британія ухвалили спільне рішення про передачу Україні мікродронів Black Hornet для допомоги у війні з росією.

Вартість безпілотників Black Hornet, використовуваних для розвідки та ідентифікації цілей, складе до 90 млн норвезьких крон (9,3 млн доларів), повідомляється на сайті Міноборони Норвегії.

У пакет допомоги увійдуть системи Black Hornet із запасними частинами, транспортом та навчанням. Це фінансуватиме британський фонд, до якого Норвегія внесла 400 мільйонів норвезьких крон.

Розроблений у Норвегії дрон є лідером світового ринку. Використовується в ряді країн-союзників, включаючи США і Велику Британію. Безпілотник використовується для розвідки та визначення цілей, - зазначив міністр оборони Бйорн Арільд ​​Грам.

Грам каже, що ці безпілотники прості в експлуатації, надійні в залежності від умов, їх важко виявити, тому вони підходять для бою в міських районах.

Ці мікродрони придбані у Teledyne Flir.

Також буде придбана система боротьби з безпілотниками Nightfighter (виробник - британська SteelRock Technologies) приблизно на 100 мільйонів норвезьких крон.

Steelrock Nightfighter — це портативна система, яка забезпечує захист від безпілотників шляхом ефективного глушіння. Система особливо підходить для захисту невеликих патрулів, артилерійських позицій та інших важливих ресурсів.

Нагадаємо, у липні прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере повідомив, що його країна надасть Україні пакет допомоги на мільярд євро до кінця 2022 року і впродовж 2023-го.

1