Україна отримала анкету на членство в ЄС

У Люксембурзі відбудеться зустріч міністрів Грузії та Молдови
Головне
Україна отримала анкету на членство в ЄС
Прапори України та ЄС Фото: Верховна Рада України
8 Квітня 2022, 20:11
читать на русском

Під час зустрічі в Києві глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн передала владі України анкету про членство в ЄС. 

Про це повідомив брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк у Twitter.

Сьогодні в Києві Урсула фон дер Ляйєн передала владі України анкету про членство в ЄС. У понеділок міністри закордонних справ Грузії та Молдови зберуться у Люксембурзі, - сказав він.

Своєю чергою віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час телемарафону заявила, що нині Україна перебуває на технічному етапі, коли Єврокомісія повинна визначити, чи відповідає вона Копенгагенським критеріям членства.

Ми виконали майже 70% зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію. Ми вже стали частиною енергетичного ринку Європейського Союзу. У нас вже є безвізовий режим з Європейським Союзом, у нас вже 70% умов функціонування спільних з Європейським Союзом. Тобто сама Європейська комісія підтверджує, що велику частину роботу, яку роками проходять країни, рухаючись до членства, ми вже зробили, - пояснила вона.

Також Стефанішина сподівається, на саміті лідерів Європейського Союзу в червні Україна отримає статус кандидата на членство.

Нагадаємо, 23 лютого президент України Володимир Зеленський підписав із президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Гітанасом Наусєдою заяву про підтримку надання Україні статусу країни-кандидата у члени Європейського Союзу.

27 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що вважає Україну однією з країн Європи і хоче бачити її у ЄС.

28 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна звертається до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання до ЄС за новою спеціальною процедурою.

Того ж дня Зеленський підписав заявку України на членство у Європейському Союзі.

Читайте також