Україна отримала ПЛР-тести на виявлення віспи мавп

Вакцинацію від мавп'ячої віспи в Україні поки що не планують
Головне
Україна отримала ПЛР-тести на виявлення віспи мавп
Мавпяча віспа / Фото: Reuters
27 Липня 2022, 09:06
читать на русском

В Україні готові виявляти хворих на мавп'ячу віспу, в області розвезли близько 5 тисяч ПЛР-тестів, які здатні виявляти інфекцію.

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Керівництво МОЗ запевняє, що наша країна готова до виявлення хвороби. Українські лікарі отримали інструкції алгоритму дій у разі звернення пацієнта з симптомами хвороби. Насамперед – характерними пухирями на тілі. Міжнародні партнери допомогли придбати та доставити в Україну близько 5 тис. ПЛР-тестів на виявлення віспи мавп, як розвезені по регіонах. Але наразі не зафіксовано жодного випаду підозри на це захворювання, - додав він.

Радуцький зазначив, що наразі в Україні не планують розпочинати вакцинацію від віспи мавп. Депутат каже, що ВООЗ не рекомендує проводити масове щеплення, адже хвороба масово не поширюється:

Передається вона лише через тісний контакт між людьми чи предмети, на яких збереглись інфіковані частинки.

Радуцький нагадав, що випадки захворювання на віспу мавп виявлені в Польщі, Румунії та Словаччині.

Тому є вірогідність, що хворобу завезуть до нас з країн-сусідів, - сказав голова профільного комітету ВР.

Нагадаємо, вірус мавпячої віспи - віспоподібне захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів. Віспа мавп – це інфекційне захворювання, яке нагадує симптоми звичайної віспи, проте протікає хвороба, як правило, легше. За даними ВООЗ, у світі зафіксовано понад 16 тис. випадків у 70 країнах, з них п’ять - летальних. Нещодавно виявили перші випадки хвороби у дітей – двох з США та одного з Нідерландів.

Читайте також

1