Україна отримала вакцину від віспи мавп

До України приїхало 10 000 доз вакцини Jynneos
Україна отримала вакцину від віспи мавп
Вакцинація (фото: Shutterstock)
1 Березня 2023, 22:52
читать на русском

Управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя (HERA) передало Україні 10 000 доз вакцини Jynneos проти віспи мавп.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

"Україна долучається до світової стратегії протидії поширенню вірусу віспи мавп. Держава продовжує робити все для того, аби захистити людей від хвороб, яким можна протидіяти завдяки щепленню. Ця поставка вакцини - для забезпечення захистом медичних працівників та вразливих груп населення", — сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Як зазначається, Україна отримала вакцину як гуманітарну допомогу в межах EU4Health – програми ЄС з охорони здоровʼя, до якої Україна приєдналася у липні 2022 року. Вакцина буде розподілена та розвезена МОЗ до регіонів відповідно до зібраної потреби. Вакцинація людей, які належать до груп ризику, здійснюватиметься безоплатно.

Вакцинація проти віспи мавп рекомендована медичним працівникам та людям, які належать до групи високого ризику інфікування.

Нагадаємо, на цей час у світі це захворювання діагностовано у дуже невеликої кількості людей, і шанси зустріти одного з них мінімальні.

Навіть у віддалених районах низки африканських країн, де спалахи mpox періодично виникають, люди заражаються вкрай рідко.

Але якщо все ж таки ви заразилися, то перші симптоми будуть як при грипі - втома, температура і загальний розбитий стан. Медики називають це "інвазивним періодом" захворювання, коли інфекція закріплюється у клітинах організму.

Імунна система активізується, внаслідок чого у хворого запалюються гланди.

І тільки після цього з'являється висипка, яка проходить кілька стадій. Спочатку на шкірі з'являються плями червоного кольору, але шкіра залишається гладкою. Потім висипання стає об'ємним, плями перетворюються на пухирі (папули), а потім на струпи.

На стадії папул ушкодження нагадують гнійники, наповнюючись каламутною білою рідиною.

Потім вони починають підсихати та покриватися кірками, які при повному загоєнні відвалюються.

Нагадаємо, головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що Україні не загрожує епідемія мавпячої віспи.

Читайте також

1