Віспа мавп шириться світом: чи будуть українців вакцинувати від небезпечного захворювання

Поки ВООЗ не радить проводити масове щеплення від віспи мавп
Віспа мавп шириться світом: чи будуть українців вакцинувати від небезпечного захворювання
Хвороба, температура (фото: Pexels)
8 Вересня 2022, 17:56
читать на русском

За даними ВООЗ, віспа мавп вже виявлена у понад 50 тисяч осіб у 125 країн світу. Від хвороб померли вже 18 людей.

Експерти організації попереджають про імовірний значне зростання кількості хворих незабаром.

Яка вірогідність, що віспа мавп дійде до України, пояснив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я Михайло Радуцький.

Він зазначив, що найбільше пацієнтів з віспою мавп виявлено у США, Великій Британії, Бразилії, Іспанії та Німеччині. Також хворі на віспу мавп вже є у сусідніх країнах – Польщі, Румунії, Словаччині. Наприклад, у Польщі - вже понад 100 хворих.

За його словами, є вірогідність, що віспу мавп до України можуть завести громадяни, які повертаються з цих країн.

Які симптоми хвороби?

  • До основних симптомів належать: гарячка, головний біль, біль у м’язах, у спині, у горлі, збільшення лімфатичних вузлів, озноб, закладеність носа, кашель, висип у вигляді пухирців. Захворювання триває від 2 до 4 тижнів. У переважній більшості випадків проходить у легкій формі.

Як поширюється віспа мавп?  

  • Віспа мавп передається повітряно-краплинним та контактним шляхами. Найчастіше – через тісний контакт з інфікованою людиною. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Більшість випадків хвороби зафіксовані серед чоловіків середнього віку 37 років.
  • Щоб не інфікуватись, потрібно уникати тісного контакту з людиною, яка має симптоми хвороби. Зокрема характерні пухирці на шкірі. Також не торкатись предметів, якими користувався хворий. Регулярно мити руки милом та дезінфікуючим засобом.
  • Медики відносять до груп ризику вагітних, дітей та людей з ослабленим імунітетом.

Чи вакцинують в інших країнах від віспи мавп?

  • ВООЗ не рекомендує проводити масове щеплення від віспи мавп, адже хвороба швидко не поширюється. Але деякі країни ЄС проводять щеплення громадян з гру ризику, починаючи з серпня. Наразі у світі існує три вакцини від цієї хвороби, але їх запаси досить обмежені.

Чи зафіксовані в Україні випадки захворювання на віспу мавп?

  • За даними МОЗ, в Україні станом на 7 вересня випадків цього захворювання, як і підозр на нього, не зафіксовано. Профільне міністерство запевняє, що країна готова до виявлення хвороби. Міжнародні партнери доставили близько 5 тис. ПЛР-тестів на виявлення віспи мавп, які розвезені по регіонах.

Чи планується в Україні вакцинація від віспи мавп?

  • Сьогодні питання проведення вакцинацію від віспи мавп не розглядається. По-перше, в нас не виявленні випадки інфікування, по-друге, хвороба не розповсюджується так швидко, як, наприклад, СOVID-19.

Нагадаємо, вчені з Оксфордського університету в рамках дослідження під назвою Platinum почнуть перші випробування на людях противірусного засобу "Тековімірат".