Випробовувати ліки проти віспи мавп почнуть на людях

У рамках дослідження "Platinum" почнуть перші випробування противірусного засобу "Тековімірат"
Випробовувати ліки проти віспи мавп почнуть на людях
Біологічна лабораторія (фото: picabu)
26 Серпня 2022, 15:29
читать на русском

Вчені з Оксфордського університету в рамках дослідження під назвою Platinum почнуть перші випробування на людях противірусного засобу "Тековімірат".

Цей препарат був спочатку розроблений для лікування звичайної віспи, але може бути ефективним і проти віспи мавп, передає iNews.

"Тековірімат", також відомий як Tpoxx, запобігає виходу вірусу з інфікованих клітин, зупиняючи його поширення всередині організму.

Раніше Агентство з регулювання лікарських засобів та товарів медичного призначення (MHRA) ліцензувало його для лікування віспи мавп на основі багатообіцяючих результатів початкових досліджень на тваринах та доказів безпеки на здорових людях-добровольцях.

Наразі Tpoxx використовується для лікування пацієнтів з тяжкими ускладненнями віспи мавп. Однак сьогодні не було проведено клінічних випробувань, щоб підтвердити, чи ліки можуть допомогти хворим на віспу мавп.

Для дослідження Platinum учасники будуть випадковим чином розподілені для отримання або 14-денного курсу 600 міліграмів "Тековіримату" двічі на день, або відповідного лікування плацебо.

Щоб з'ясувати, чи допомагає препарат пацієнтам швидше одужувати, у дослідженні оцінюватиметься швидкість загоєння уражень шкіри та слизових оболонок, а також час, необхідний для того, щоб мазки із рота та уражених ділянок дали негативний результат на вірус віспи мавп.

Дослідники сподіваються, що у новому дослідженні візьмуть участь 500 осіб і що результати будуть готові до кінця року.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) 23 липня оголосила поширення віспи мавп надзвичайною ситуацією світового масштабу. 17 серпня глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус заявив, що в 92 країнах світу зареєстровано 35 тис. випадків захворювання, померло 12 осіб.

Читайте також