Україна отримала від ЄС мільярд євро виняткової макрофінансової допомоги

Перший транш у 500 млн євро вже на рахунках в НБУ
Головне
Україна отримала від ЄС мільярд євро виняткової макрофінансової допомоги
Євро, валюта Фото: Pixabay
1 Серпня 2022, 15:01
читать на русском

Європейський Союз 1 серпня спрямував Україні 1 млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро вже зарахований на рахунок НБУ.

Надходження другого траншу очікується 2 серпня. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Мільярд євро — це частина великого пакета підтримки України в подоланні фінансових наслідків війни на загальну суму 9 млрд євро. Кошти допоможуть у фінансуванні першочергових бюджетних потреб. Вдячні Європейському Союзу за такий внесок — це вагома інвестиція в нашу спільну економічно-фінансову стабільність і безпечне майбутнє, - зазначив очільник уряду.

Тим часом Міністерство фінансів України зазначає, що кошти будуть спрямовані на фінансування першочергових потреб Держбюджету та сприятимуть збереженню фінансової стабільності в Україні.

Співробітництво Мінфіну та Уряду України з Європейськими колегами на всіх рівнях дозволило у найкоротші терміни забезпечити залучення кредитних коштів від ЄС, - зауважив міністр фінансів України Сергій Марченко.

З урахуванням отриманих протягом 2014 - 2022 років кредитних коштів в рамках шести реалізованих програм, та мільярда євро в рамках цієї виняткової програми МФД.

Загальна сума залученої Україною макрофінансової допомоги ЄС складатиме 7,21 млрд євро (з урахуванням отриманих протягом 2014 - 2022 років кредитних коштів в рамках шести реалізованих програм, та 1 мільярда євро в рамках нової виняткової програми МФД).

Нагадаємо, 1 липня 2022 року, Європейська Комісія оголосила рішення про виділення Україні додаткових ресурсів фінансової підтримки у розмірі 1 млрд євро. Згодом таке рішення було підтримано Європейським парламентом та Радою ЄС. 

1