Україна приєднається до формування концепції НАТО до 2030 року

Київ підготує свої пропозиції, засновані на досвіді боротьби з російською агресією
Головне
Україна приєднається до формування концепції НАТО до 2030 року
Україна-НАТО (Фото: NATO)
21 Січня 2022, 20:23
читать на русском

Північноатлантичний альянс (НАТО) запросив Україну приєднатися до формування стратегічної концепції Альянсу до 2030 року.

Про це повідомляє  урядовий портал.

Повідомляється, що оновлена Стратегічна концепція дасть розуміння політики НАТО на наступне десятиліття, зокрема, співпраці з країнами-аспірантами.

Пропозиції України до концепту базуватимуться на досвіді протистояння гібридній агресії протягом останніх 7 років. Країни Північноатлантичного альянсу вже сказали чітке "ні" агресору на його ультиматуми щодо розширення НАТО. Сподіваємося, що нова концепція дасть стратегічну ясність у відносинах Україна-НАТО до 2030 року. Ми хотіли б бачити рішучу прихильність політиці відкритих дверей НАТО і посиленню східного флангу Альянсу, - зазначила віцепрем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Нагадаємо, 31 березня 2021 року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг призначив спеціальну експертну групу, аналіз та рекомендації якої мали стати основою для розробки позиції щодо стратегічного бачення розвитку Альянсу на наступне десятиліття.

За ініціативи віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної Україна долучилась до цього процесу та надавала НАТО і експертам свої пропозиції, які були враховані у фінальній доповіді робочої групи.

Наразі НАТО розпочинає безпосередню підготовку Стратегічної концепції до 2030 року. Цей документ Генеральний секретар запропонує головам держав та урядів Альянсу на Саміті НАТО у Мадриді у 2022 році.

Читайте також