Блінкен назвав умови, за якими Україна та Грузія можуть вступити до НАТО

Альянс тримає свої двері відчиненими, але потрібно відповідати критеріям
Блінкен назвав умови, за якими Україна та Грузія можуть вступити до НАТО
Держсекретар США Ентоні Блінкен Фото: president.gov.ua
13 Грудня 2021, 12:48
читать на русском

Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав умову вступу в НАТО України та Грузії. Країни повинні відповідати вимогам Північноатлантичного альянсу.

Про це Блінкен сказав в інтерв'ю телеканалу NBC.

За його словами, ще 2008 року НАТО дало зрозуміти країнам, які прагнуть членства в альянсі, що тримає свої двері відчиненими. Втім, потрібно відповідати усім необхідним критеріям.

Альянс підтвердив ще 2008 року, що відкритий для України та Грузії. Якщо вони продовжать претендувати на членство в ньому і відповідатимуть вимогам, це наблизить розв'язання питання про їх вступ, — зазначив Блінкен.

Нагадаємо, 14 червня на саміті НАТО у Брюселі країни-члени Альянсу підтвердили рішення 2008 року про надання ПДЧ Україні й Грузії.  Президент України Володимир Зеленський подякував членам НАТО за це рішення, але зазначив, що хотів би почути конкретні дати щодо отримання Україною ПДЧ.

7 жовтня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що на саміті НАТО у Мадриді у 2022 році країни-члени Організації Північноатлантичного договору можуть підтвердити рішення щодо майбутнього членства України в НАТО.

Міністр оборони Олексій Резніков каже, що деякі країни Альянсу проти того, аби Україна вступила до НАТО, оскільки це рішення матиме політичний характер і "провокуватиме Росію".

Читайте також