НАТО пообіцяло Україні членство в Альянсі, але є умови

Україну закликали виконувати Річну національну програму та продовжувати реформи
Головне
НАТО пообіцяло Україні членство в Альянсі, але є умови
НАТО фото: nato.int
14 Червня 2021, 20:18
читать на русском

За підсумками саміту НАТО, який відбувся 14 червня у Брюсселі, лідери країн-членів НАТО схвалили комюніке.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на копію документа, яку надали журналістам.

Зазначається, що у рішенні вжитті ті ж самі формулювання, що й до Грузії. Таке сталось вперше за останні роки.

Ми підтверджуємо рішення, ухвалене у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невіддільною частиною цього процесу, - йдеться у документі.

Щодо України таке формулювання звучить вперше, а от щодо Грузії - то від 2018 року.

Лідери Альянсу у своєму рішенні закликали Україну рухатись до членства в НАТО шляхом виконання Річних національних програм.

Читайте також

У комюніке за підсумками саміту зазначається, що Річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО (КУН) залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, що стосуються її прагнення до членства в НАТО.

Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках КУН, для досягнення своєї мети - впровадження принципів і стандартів НАТО, - йдеться у тексті рішення.

Своєю чергою, Україну закликали проводити подальші "широкомасштабні, стійкі та неповоротні реформи" у секторі безпеки та оборони, та в інших сферах.

Також у комюніке коротко згадана потреба "поваги до меншин". Угорщина, як відомо, послідовно висуває таку умову. Втім жодних деталей щодо цього немає.

Також у НАТО наголосили, що Партнерство розширених можливостей (Enhanced Opportunities Partner, EOP), яке Україна отримала у 2020 році, "додає імпульс до нашої і без того амбіційної співпраці та просуває подальшу (військову) взаємосумісність".


Контекст. На саміті НАТО, який відбудеться 14 червня 2021 року в Брюсселі, планують обговорити "дорожню карту" для України щодо виконання кроків для вступу в НАТО.

До того ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що вступ України в НАТО потребує лише часу, але це не є фантазією.

Віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна прагне, щоб члени НАТО виконали обіцянку щодо членства, яку дали у 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО. Крім того, на червневому саміті був прокладений шлях до отримання ПДЧ для вступу в Альянс.

Водночас президент Володимир Зеленський вважає, що Україна сьогодні ближча до отримання Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО, ніж будь-коли.

Читайте також наш матеріал: Любов-ненависть: політика Росії цілком залежить від США.

Читайте також

1